Secrete gastronomice românești: Pomana porcului

Secrete gastronomice românești: Pomana porcului

Pentru cei care se pregătesc de tradiționala tăiere a porcului de Crăciun, CDnews.ro reamintește cum se prepară celebra și delicioasa Pomana porcului.

Ingrediente pentru 12 portii:
Carne de porc din toate părţile animalului: ceafă, cotlet, piept, pulpă, căzături de pe oase, slănină de pe burtă şi flancuri.
Mirodenii: sare, piper, boia, cimbru, rozmarin, busuioc,dafin

Mod de preparare:
Carnea se taie în pătrate de 3×3 centimetri. Toate mirodeniile se amestecă şi se mărunţesc în mojar.
Cu ele se freacă bine carnea, apoi se lasă la odihnit circa o oră.
Se pun bucăţile de carne într-o tigaie mare şi se adaugă o candă de apă.
Se înăbuşe la foc mic supt capac pentru a se lăsa grăsime în tigaie.
Când apa s-a evaporat iar carnea s-a înmuiat, se ia capacul şi prăjeşte carnea până se rumeneşte, amestecând încontinuu.
Se serveşte cu mămăligă caldă, mujdei de usturoi şi murături.

Secrete culinare:
Amestecul de cărnuri din toate părţile porcului, îi conferă o savoare deosebită.

Povestea retetei:
În Banat se face la tăiatul porcului, însoţită de răchie fiartă şi cu o rugăciune de iertare către porcul căruia i-a fost curmată viaţa.