test

Urmeaza sa devii mamica? Ce probleme pot aparea daca alaptezi pentru prima data si cum le rezolvi

Urmeaza sa devii mamica? Ce probleme pot aparea daca alaptezi pentru prima data si cum le rezolvi

Alaptarea nu este intotdeauna usoara, asa ca, daca intampini dificultati, aminteste-ti ca nu este singura. De fapt, o cercetare a descoperit ca 92% dintre mamici s-au confruntat cu situatii mai dificile incepand cu cea de-a treia zi in care isi hraneau bebelusii la piept. Vestea buna este ca multe dintre acestea au rezolvare.

Iata ce solutii exista pentru problemele din prima saptamana de alaptat:

Dureri

In primele 2-4 zile de la nastere, vei avea sanii mai grei ca niciodata. Tot in acea perioada, s-ar putea ca in zona sfarcurilor sa resimti durere. Cum copilul trebuie hranit la fiecare doua ore, problema se poate agrava rapid. 

Cel mai probabil, ea apare pentru ca micutul nu stie sa prinda sanul. In timp ce inconjoara mamelonul, el trebuie sa aiba buza inferioara iesita in afara. Daca ai impresia ca nu o face corect, incearca sa-l desprinzi de la piept. Apoi, gadila-i barbia cu sfarcul, pana ce deschide gura si il poate prinde cum trebuie.

Poti incerca si diferite pozitii de alaptare, care sa reduca presiunea resimtita. Vei observa ca, in timp, dupa ce corpul se obisnuieste cu procesul, suptul bebelusului va deveni mai eficient. 

Nu ai suficient lapte

Initial, vei avea o cantitate mica, deoarece modificarile hormonale care declanseaza productia de lapte matern au loc incet si nu se vor termina pana in jurul zilei a patra. Dar, cum stomacul copilului nu este mare si el se hraneste frecvent, acest lucru nu este o problema. 

In primele zile, trebuie sa-ti faci griji doar daca piticul pierde mai mult in greutate decat ti-au spus medicii, murdareste prea putine scutece sau prezinta semne de deshidratare. 

Pentru a stimula productia de lapte, cei mai multi experti recomanda sa folosesti pompe de san. Da click pe link pentru a gasi mai multe modele de astfel de produse.

Laptele curge prea usor

Se intampla in primele zile si poate dura pana la sase saptamani. Daca te confrunti cu aceasta situatie, ideal este sa-ti protejezi hainele cu tampoane de unica folosita.

Multe mamici recomanda ca, atunci cand simti ca laptele incepe sa curga, sa apesi pe mamelon timp de cateva secunde pentru a preveni scurgerea. 

Ai prea mult lapte

Este posibil ca la, inceput, sa te confrunti cu o productie mare de lapte. Asta inseamna ca sanii tai sunt durerosi si grei, dar si ca bebelusul nu va fi tocmai multumit. Vei observa ca, in incercarea de a micsora fluxul de hrana, el se agita, trage si smuceste, lucru care-ti poate provoca rani.

Specialistii recomanda sa eviti mulgerea pieptului intre mesele celui mic pentru ca acest lucru va inrautati problema. Poti, in schimb, sa ii oferi piticului, pe rand, cate un san, sa-ti pui comprese cu apa rece si sa schimbi des pozitia de alaptare. 

Solutiile pe care le-ai regasit in randurile de mai sus te pot scapa de probleme, dar acest lucru nu inseamna ca nu ar trebui sa ceri o parere avizata. Chiar daca esti hotarata sa le pui in practica, cel mai bine ar fi sa o faci dupa ce ai purtat o discutie cu medicul tau.

Sursa foto: Shutterstock.com