Sunatoarea, planta care te scapa de depresie si insomnie
Sunatoarea, o planta pe care este bine sa nu o ocolesti. In limbaj popular se mai numeste crucea voinicului, drobisor, hamei de pamant, lemnie, inchegatoare, osul-iepurelui, pojar, pojarnita, sburatoare, sovarvarita. proprietatile terapeutice ale sunatoarei sunt recunoscute din cele mai vechi timpuri, fiind date de o substanta de culoare brun-roscata, numita hipericina, care se observa usor datorita culorii pe care o capata ceaiul sau uleiul de sunatoare.
Un studiu comparativ realizat de oamenii de stiinta din Germania releva faptul ca sunatoarea este la fel de eficienta in tratarea depresiei moderate ca si tratamentul medicamentos care se recomanda in aceasta stare. Persoanele care au acceptat tratamentul cu aceasta planta au declarat ulterior ca au simtit o ameliorare a simptomelor caracteristice si o imbunatatire generala a starii psihice.
Tratamentul depresiei moderate cu sunatoare – ceai, pulbere sau ulei – nu are efecte secundare, ceea ce nu se poate spune despre antidepresivale de sinteza, iar pretul terapiei naturale este mult mai mic.
Infuzia de sunatoare se prepara foarte simplu: peste o lingurita sau plic de planta se toarna 200 de ml de apa fierbinte, se lasa la infuzat cateva minute, dupa care se filtreaza si se bea cald, inghititura cu inghititura. Planta nu se fierbe.
Infuzia de sunatoare se recomanda persoanelor care sufera de gastrita, dar si celor care sufera de insomnii. O ceasca de ceai de sunatoare, putin indulcita cu zahar si miere, in amestec, si aromata cu cateva picaturi de lamaie este un somnifer excelent, bauta inainte de culcare.
Despre sunatoare se spune ca ar avea efecte terapeutice in urmatoarele afectiuni/boli:
Intern:
– hepatita virala A, B si C
– hepatita cronica evolutiva
– ciroza hepatica
– dispepsia
– diskinezia biliara
– ulcerul gastric
– gastrita hiper-acida / gastrita aparuta pe fond nervos
– ulcer pe fond nervos
– infectii intestinale (colita, enterocolita, enterita)
– intoxicatii alimentare
– indigestie
– migrene
– depresia simptomatica si reactiva
– anxietate
– bulimie
– fobii
– stari de iritare
– nevroze diverse
– psihoze
– insomnia
– enurezis (urinare involuntara)
– pavor nocturn
– sindromul psiho-vegetativ
– hipertensiune
– colecistita
Extern:
– mancarimi de piele
– rani de gravitate mica sau medie
– arsuri, eruptii ale pielii insotite de mancarimi si usturimi
photocredit: jurnalul.ro