test

Psiholog: „Dacă ne dorim copii cu încredere în ei, este important să avem și noi încredere în ei”. Cum să cultivi unui copil o stimă de sine sănătoasă

Psiholog: „Dacă ne dorim copii cu încredere în ei, este important să avem și noi încredere în ei”. Cum să cultivi unui copil o stimă de sine sănătoasă

Copiii care au stimă de sine se simt plăcuți, acceptați și încrezători, în cea mai mare parte a timpului. Sunt mândri de ceea ce pot face și gândesc lucruri pozitive despre ei înșiși. Însă, copiii care au o stimă de sine scăzută se îndoiesc că au puterea de a face lucruri bune. Percepția lor este că sunt mai puțin buni, comparativ cu ceilalți copii, și se gândesc mai degrabă la momentele în care au înregistrat un eșec decât la cele în care au reușit să îndeplinească un scop.

Părinții, în primul rând, sunt cei care ar trebui să le cultive celor mici o stimă de sine sănătoasă. Prin iubire și atenție la nevoile lor emoționale, cu blândețe și înțelegere, recomandă psihologul Miruna Jovin. Prietenii și educatorii au la rândul lor, roluri importante.

Stima de sine înseamnă să te simți bine în pielea ta. Cu tine însuți. Nu este o capacitate înnăscută, ci una dezvoltată în familie, dar nu numai. Prima cărămidă a stimei de sine se pune chiar de când copilul este mic, de către părinți, prin grija și atenția pozitivă, protecția și iubirea oferită acestuia.

De altfel, aceasta este cheia succesului pe tot parcursul vieții, subliniază psihologul Miruna Jovin: „Un răspuns foarte simplu la întrebarea cum să cultivi unui copil o stimă de sine sănătoasă ar fi acesta: părinții să-i iubească și să nu le neglijeze nevoile emoționale de bază. Concret, dacă ne dorim copii care au încredere în ei, este important să avem şi noi încredere în ei. Și să le arătăm că îi iubim și îi acceptăm așa cum sunt. Iar asta nu înseamnă că le permitem orice, oricum şi oricând, ci că îi ghidăm cu blândețe şi înțelegere. Astfel, ei primesc semnalul de la părinți care spune: «Uite, cele mai importante persoane din viața ta cred în tine»”. Și învață şi ei să aibă încredere în ei”, explică psihologul Miruna Jovin.

citeste mai mult pe Hotnews.ro