Pericolele la care se expun consumatorii de cafea
Consumatorii împătimiți de cafea au motive de îngrijorare. Conform unui studiu publicat în Mayo Clinic Proceedings, persoanele care beau în medie mai mult de patru cești de cafea pe zi au un risc de deces cu 56% mai mare. Cercetatorii din Statele Unite au constatat că ratele de deces din toate cauzele au crescut cu mai mult de jumătate la persoanele cu vârsta sub 55 de ani care beau mai mult de 28 de cești de cafea pe săptămână.
Efectele nocive ale consumului de cafea nu au fost observate la persoanele în vârstă.
Noul studiu vine în contradicţie cu concluziile altor cercetări ştiinţifice, care au asociat consumul moderat de cafea cu longevitatea.
Cafeaua conţine câteva mii de substanţe chimice care pot avea atât efecte pozitive, cât şi negative asupra sănătăţii.
Câteva studii recente au evidenţiat faptul că această băutură este o sursă majoră de antioxidanţi şi poate reduce procesele inflamatorii şi să stimuleze funcţiile cerebrale.
În acelaşi timp, cafeaua stimulează procesul de sinteză a adrenalinei, inhibă activitatea insulinei, creşte tensiunea sangvină şi creşte concentraţia de homocisteină, o substanţă dăunătoare asociată cu maladiile cardiace şi cu demenţa.