O nouă criză mondială, a sănătății mintale. Cum a creat Covid-19 o nouă epidemie
Situația creată la nivel mondial de virusul SARS – CoV – 2 a atras o mulțime de alte probleme. Numeroase afecțiuni preexistente au fost de multe ori ignorate atât de pacienți, cât și de cadrele medicale, din cauza lipsei locurilor din spitale. Oamenii nu au avut un acces facil la serviciile sanitare, inclusiv cele mintale.
Iar criza sanitară mondială a acutizat problemele existente și a creat altele noi. Potrivit studiilor, bolile mintale fel s-au înmulțit considerabil în ultimul an.
O nouă epidemie, în umbra Covid-19. Criza mondială a sănătății mintale
Conform celor mai recente studii, cazurile de tulburări psihice s-au înmulțit cu 25% la nivel mondial. O situație asemănătoare a fost sesizată și în România, unde mai mulți medici au atras atenția asupra acestui aspect.
Creșterea exponențială a afecțiunilor mintale a fost vizibilă mai ales în cazul femeilor și al persoanelor tinere. Specialiștii au explicat acest fenomen prin efectele pe care le-au avut restricțiile asupra oamenilor.
În cazul femeilor, sarcinile casnice au crescut odată cu încetarea cursurilor copiilor și petrecerea timpului acasă, de cele mai multe ori în grija mamelor. Totodată, responsabilitatea îngrijirii membrilor familiei în cazul în care s-au îmbolnăvit a căzut tot pe umerii lor.
În ceea ce îi privește pe tineri, lipsa contactului social și-a spus cuvântul. Aceștia nu s-au mai întâlnit cu prietenii atât de des sau nu au mai fost la cursuri. Totodată, îngrijorarea cu privire la viitor și-a spus cuvântul: în cazul crizelor economice, categoria de vârstă cea mai predispusă spre șomaj este cea a tinerilor.
Cum să ai grijă de sănătatea ta mintală?
Majoritatea afecțiunilor psihice sunt relativ dificil de identificat de oamenii din jur. Totuși, cei ce sunt vizați de astfel de probleme tind să-și dea seama că ceva nu este în regulă.
În general, astfel de probleme sunt foarte greu de manageriat pe cont propriu. Cea mai bună variantă este să vorbești cu un specialist, poți să te programezi la o ședință de psihoterapie individuală, pentru a afla cu exactitate cu ce te confrunți și care este cauza.
Care sunt cele mai frecvente tulburări?
Statistic vorbind, cei mai mulți oameni se confruntă cu nevroze. Acestea sunt afecțiuni de lungă durată, care pot avea diverse manifestări.
Apar când presiunea simțită zi după zi nu poate fi manageriată corespunzător și produce diverse tulburări la nivel mintal. Cel mai frecvent, persoanele între 20 și 40 de ani sunt predispuse să dezvolte asemenea afecțiuni.
Se pot manifesta prin atacuri de panică, anxietate generalizată, tulburare obsesiv-compulsivă sau astenică, hipocondrie sau depresie. Toate acestea pot avea simptome ce pot fi ușor confundate cu diverse boli fizice.
În funcție de tipul nevrozei, există mai multe feluri de tratament. Totuși, cel mai important aspect este să înțelegi și să-ți cunoști afecțiunea. Se pot trata prin autosugestie, psihoterapie, terapie cognitiv-comportamentală sau terapie de grup sau de familie. De aceea, este recomandat ajutorul unui specialist.
Apariția a tot mai multe cazuri de tulburări psihice atrage atenția asupra lipsurilor cu care se confruntă sistemele sanitare, la nivel mondial, în criza creată de coronavirus. În general, dar mai ales în aceste vremuri, este recomandat să ai grijă de sănătatea fizică și mintală.
Sursa foto: Pexels.com