test

Mii de romani sufera din cauza alergiei provocate de ambrozie

Mii de romani sufera din cauza alergiei provocate de ambrozie

Ambrozia, o buruiana care se gaseste in principal pe terenurile si campurile abandonate, a devenit o problema majora pentru mii de romani care sufera de alergii. Specialistii avertizeaza ca e nevoie de masuri rapide pentru a curata terenurile virane de aceasta planta, dar proiectul de lege din parlament se misca extrem de incet. Intre timp, la nivel local, doar in Timisoara autoritatile ii amendeaza pe cetatenii care nu-si curata terenurile de ambrozie.

In Europa sunt afectati aproximativ 33 milioane de oameni, iar numarul romanilor alergici la aceasta planta s-a dublat in ultimii trei ani, potrivit raportarilor medicilor, a declarat pentru HotNews.ro conf. dr. Roxana Bumbacea, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC). Perioada in care oamenii sunt afectati a crescut de la 2-3 saptamani, la peste 2 luni, iar tratamentul nu este acoperit de asigurarea obligatorie de sanatate, desi poate sa ajunga pana la 400 lei pe luna.

“Problema alergiilor generate de ambrosia artemisiifolia (ambrozia sau iarba parloagelor) a devenit una de sanatate publica. La nivelul Europei sunt afectati aproximativ 33 milioane de oameni, iar cifrele se pot dubla in anii urmatori. In Romania, nu avem date exacte (lipsesc studii epidemiologice), dar putem considera ca ne situam in media europeana. In mod cert, in ultimii ani,  a existat o crestere constanta a numarului de pacienti afectati. A crescut insa si perioada in care acesti pacienti sunt simptomatici (initial 2-3 saptamani in aug/sept, iar acum 7-8 saptamani in august, septembrie si uneori si octombrie), dar si severitatea formelor clinice de boala”,  a declarat pentru HotNews.ro conf. dr. Roxana Bumbacea, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.

Potrivit acesteia, cele mai comune sunt simptomele de rino-conjuctivita: stranut repetat, rinoree (secretii nazale), mancarimi nSet featured imageazale si oculare, blocaj nazal, lacrimare. Acestora li se pot asocia si cele datorate astmului (tuse, respiratie dificila, suieratoare). Mai rar, simptomele respiratorii descrise se pot insoti de cele cutanate de tip urticarie sau eczema.

sursa: Hotnews.ro