In Romania, sub 3% dintre femeile care au suferit o mastectomie isi fac reconstructie mamara
Anual in Romania aproximativ 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la san trec printr-o mastectomie, iar dintre acestea, mai putin de 200 de paciente (2.5%) au apelat la o reconstructie cu implant, incluzand aici si operatiile cu decontarea CNAS. Aceasta statistica este alarmanta, mai ales prin raportarea la alte tari (de exemplu in SUA, 50% dintre femeile operate de cancer de san isi fac reconstructie mamara, fie cu implant sau cu tesut propriu). Principalele cauze ale procentului redus de operatii reconstructive de la noi din tara sunt lipsa de informare a populatiei, dar si a medicilor, in legatura cu posibilitatile de refacere a sanului dupa mastectomie si teama de recidiva a cancerului dupa astfel de operatii.
Cu ocazia Zilei Reconstructiei Sanului, marcata pe data de 18 octombrie, Asociatia Zetta, cu sprijinul Centrului de Excelenta in Chirurgie Plastica si Reconstructiva Zetta, demareaza o campanie de informare si constientizare cu privire la reconstructia sanului, in special reconstructia mamara cu transfer liber folosind tesut propriu de la nivelul abdomenului, dar si alte procedee in care se combina tesuturile proprii si implantele mamare. In cadrul campaniei, echipa chirurgicala a clinicii va efectua pro-bono aceasta procedura unui numar de 3 paciente. Primele doua interventii au fost realizate cu succes in cursul zilei de ieri. Toate operatiile de reconstructie mamara efectuate luna aceasta in Clinica Zetta au fost sustinute de catre reprezentantii Mentor Romania, principalul producator de implanturi mamare la nivel mondial.
“Beneficiile psihosociale ale reconstructiei sanului dupa mastectomie sunt bine cunoscute, insa din putinele paciente care se gandesc la o astfel de operatie, multe sunt inca reticente sa efectueze interventia, din cauza unor temeri neintemeiate. De aceea, mesajul principal pe care vrem sa-l transmitem este acela ca reconstructia sanului facuta la paciente care au avizul unui medic oncolog, este sigura din punct de vedere oncologic. Studii medicale facute pe zeci de mii de paciente au demonstrat ca nu exista nici o diferenta statistic semnificativa intre sansele de supravietuire a pacientelor care isi fac reconstructie de san fata de cele care nu opteaza pentru aceasta operatie. Sfatuim pacientele sa nu se lase descurajate si sa consulte un specialist in chirurgie plastica pentru a se informa complet despre optiunile de reconstructie mamara existente si varianta potrivita pentru ele. In final este dreptul lor de a lua o decizie informata de a isi face o operatie de reconstructie sau nu.” a declarat Dr. Dragos Zamfirescu, coordonatorul echipei de chirurgie plastica si reconstructiva a clinicii Zetta.
Reconstructia mamara cu transfer liber de tesuturi proprii presupune recoltarea unui fragment de tesut (lambou) de la nivelul abdomenului impreuna cu vasele de sange aferente, mutarea acestui lambou la nivelul sanului ce se doreste reconstruit si repararea microchirurgicala a vaselor de sange la nivelul din zona donoare la cel din zona primitori. Interventia ofera pacientei mai multe beneficii: consistenta sanului reconstruit este similara cu sanul natural, aspectul estetic se amelioreaza, iar tesuturile devin mai moi odata cu trecerea timpului, spre deosebire de majoritatea reconstructiilor cu implant. Efectele sunt cu atat mai pozitive cu cat tesuturile au fost iradiate. De asemenea, aceasta procedura ofera simultan o reconstructie a sanului si o operatie estetica de abdominoplastie.
Clinica Zetta abordeaza in mod profesionist toate procedurile chirurgicale de reconstructie a sanului, incepand de la cele mai simple pana la cele mai complexe, in care se folosesc tehnici dificile de microchirurgie, de la proceduri in care sanul este reconstruit in acelasi timp cu rezectia mamara, pana la cele in care sanul este refacut la distanta de momentul mastectomiei. Scopul final este de a asigura o siguranta maxima din punct de vedere oncologic, precum si un aspect estetic si functional cat mai bun al sanului reconstruit.
Echipele chirurgicale care au efectuat cele doua tipuri de reconstructii – cu tesut propriu si cu implant, au fost alcatuite din doamna Dr. anestezist Irina Luca Vasiliu si chirurgii plasticieni: Dr. Iulia Muraru, Dr. Mihaela Dancaescu, Dr. Amit Beedasy, Dr. Pariza George Dr. Mitcan Alina si Dr. Porosnicu Andrei si coordonate de Dr. Dragos Zamfirescu, respectiv Dr. Ina Petrescu.
Dr. Dragos Zamfirescu este doctor in stiinte medicale, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, cu o experienta de peste 20 ani in chirurgie plastica, 19 ani in microchirurgie reconstructiva si 17 ani in chirurgie estetica, si avand la activ peste 7.000 de interventii chirurgicale, dintre care unele cu grad deosebit de dificultate si chiar premiere nationale.
Despre clinica Zetta
Clinica Zetta este un centru de excelenta in chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, infiintat in Bucuresti, in anul 2012. Clinica detine de o echipa medicala supraspecializatain operatii cu grad inalt de dificultate si este dotata cu tehnologie de ultima generatie, selectata special pentru a asigura lezarea minima a tesuturilor si o recuperare mai rapida a pacientilor. In fiecare an, echipa medicala acorda circa 2300 de consultatii si realizeaza aproximativ 1250 de operatii. Gama serviciilor oferite include peste 200 de proceduri chirurgicale, de la injectii cu botox si acid hialuronic, lifting facial, augmentari mamare, la interventii complexe de microchirurgie reconstructiva, precum replantarea segmentelor amputate si transferurile libere microchirurgicale.