In goana dupa sanatate, romanii arunca bani grei pentru a se hidrata cu apa alcalina. Efectele medicale benefice, nedemonstrate stiintific
Oamenii sunt atat de atrasi de medicina alternativa incat orice produs “aruncat” pe piata si despre care se spune ca este benefic pentru sanatate poate genera profituri uriase. Sa luam exemplul apei alcaline, despre care se spune ca are nenumărate beneficii pentru organism: de la pierderea în greutate și sănătatea oaselor până la efecte anti-îmbătrânire și prevenirea cancerului.
Studii există de ambele părți. Unii „cercetători” încearcă să demonstreze efectele „miraculoase” ale acestei ape, și tot încearcă, și încearcă (sponsorizați, după cum vom vedea) … în timp ce alți specialiști explică faptul că, de fapt, nu ar trebui să fim atât de entuziasmați. Cu toate astea, piața pentru apa alcalină a început de la 47 de milioane de dolari în 2012, ajungând la peste 700 de milioane de dolari în 2018″, notează chirurgul Mihail Pautov pe blogul său, www.doctormihail.ro.
Pana la urma, ce este apa alcalina?
Alcalinitatea vizeaza de fapt nivelul PH-ului apei pe care o consumam. In categoria apelor alcaline sunt incadrate cele care au un ph mai mare de 7 (sub 7 discutam de aciditate, peste 7 de mediu bazic sau alcalin) . Dar pe langa acest nivel crescut al PH-ului, apele alcaline contin si alte elemente ce pot fi benefice: calciu, siliciu, magneziu.
Există câteva nuanţe. După ce trec prin mediul acid al stomacului, alimentele şi băuturile ajung în intestinul subţire. Aici se varsă sucurile produse de pancreas, care alcalinizează tot. Aşadar, toate alimentele şi băuturile devin brusc alcaline. Din intestinul subţire, sunt absorbite de sânge.
Prof. dr. ing. Dănuț Ionel Vaireanu, Facultatea de Chimie aplicată: „Organismul are propiul mecanism de a alcaliniza. În sânge avem între 7,35. 7 ,45 pH slab alcalin, prin stuctura sa de funcționare. Nu există un pH unitar pentru tot organismul.”
Dr. Şerban Damian, medic nutriţionist: „Mediul intern şi echilibru acido-bazic e foarte greu de modificat şi într-un sens şi altul. Ideea că mănânci şi se schimbe pH-ul sângelui e total greşită. Nu avem cum să schimbăm atât de uşor pH-ul sângelui pe cale alimentară.”
În interiorul aceluiaşi organism sănătos găsim, aşadar, un mediu acid – stomacul, spre exemplu. Avem şi unul alcalin, precum sângele, dar şi unul neutru – pielea. Când respirăm, plămânii reglează şi pH-ul intern.
Cum ne ajutăm? pH-ul mediului intern se reglează perfect prin mişcare. Dieta mediteraneană rămâne cea mai bună variantă. Neapărat, însoţită de foarte multă apă băută zilnic.
Prof. dr. ing. Dănuț Ionel Vaireanu, Facultatea de Chimie aplicată: „Că bei apă uşor alcalinizată, că bei apa de la robinet îmbuteliată, important este s-o bei! Dacă pH-ul din stomac n-ar mai fi acid, odată cu alimentele ingerate pătrund şi agenţi patogeni. Rolul acidul clorhidric este şi de a steriliza.”
Pe piaţa există sortimente de apă puternic alcalină, promovată drept făcătoare de minune. Fizică şi chimia au, şi de data aceasta, un mare „dacă”.
Prof. dr. ing. Dănuț Ionel Vaireanu, Facultatea de Chimie aplicată: „Ar echivala numai să aduci pul la echilibru cu o cisternă de 10 tone, peste 10.00 de tone de apă alcalină. Şi nici atunci nu reuşeşti, pentru că stomacul are o componentă care secretă acid clorihidric, în încercarea de compensa.”
sursa foto: elle.ro