Foloseste-l sau pierde-l! Sadhguru despre cum sa tii corpul sanatos”

Foloseste-l sau pierde-l! Sadhguru despre cum sa tii corpul sanatos”

Sadhguru: Era odată un medic tânăr. Acesta avea ceva probleme cu diagnosticul unui pacient, așa că a mers la un coleg senior pentru îndrumare. Colegul său senior a spus: „Ah, nervi și vărsături, este? Hm…” „Da!” a răspuns medicul tânăr, „dar nu găsesc niciun motiv medical pentru ca el să aibă nervi și vărsături.” Așadar, colegul senior a sugerat: „Întreabă-l dacă joacă golf. Dacă joacă, spune-i să se oprească. Dacă spune că nu, roagă-l să joace. Se va face bine.” Astfel este sănătatea!

Unii oameni sunt suprasolicitați și au o sănătate precară. Dar cei mai mulți oameni nu sunt solicitați suficient și au o sănătate precară. Dacă ai fi trăit în urmă cu 200 de ani, ai fi făcut de cel puțin 20 de ori mai multă activitate fizică decât faci acum. Ai fi mers peste tot și ai fi făcut totul cu propriile mâini. Dacă făceai atât de multă activitate, ți-aș fi spus să iei o pauză și să te odihnești. Dar pentru majoritatea oamenilor din ziua de astăzi, corpul nu a fost folosit suficient.  Din punctul de vedere al activității fizice, multe persoane la vârsta de 20 de ani nu ar fi capabile să facă ceea ce făcea un om la vârsta de 60 de ani în urmă cu 100 de ani. Asta înseamnă că noi pur și simplu slăbim umanitatea. Poți să ții acest corp în stare bună numai dacă îl folosești. Cu cât îl folosești mai mult, cu atât devine mai bun.

Regii Mersului!

Cu mulți ani în urmă, am luat câțiva oameni și am mers în drumeție în Gații de Vest. Acestea sunt regiuni din segmentul Hassan-Mangalore pe care l-am parcurs în mod extins, așadar cunosc frumusețea și farmecul acestor locuri. Sunt absolut magice – pline de animale sălbatice și de vegetație deasă. Cu câteva săptămâni înainte de asta, un elicopter al marinei care mergea spre Bangalore s-a prăbușit în zonă, undeva în pădure. Echipele de căutare au făcut tot soiul de lucruri cu aviația, dar nu l-au putut găsi. Apoi, aceștia au adus un batalion de 200 de cadre militare care au început să perieze pădurea și nu au putut să localizeze elicopterul nici după câteva săptămâni. Atât de deasă este vegetația!

Noi eram aproximativ 35-40 care umblam prin această zonă. Aveam probleme cu gătitul și toate cele, deoarece ploua torențial și am mers întreaga zi. Apoi, am intrat în această tabără militară și ne-am făcut oaspeți neinvitați, deoarece mâncarea mirosea bine! Descoperi cu adevărat valoarea mâncării doar atunci când ți-ai folosit astfel corpul. Am pășit înăuntru, iar ofițerul comandant a fost foarte generos  – ne-a primit și a fost foarte bucuros să ne aibă alături de ei.

Unul dintre sergenții batalionului ne-a întrebat de ce călătorim, iar când noi am răspuns că facem asta pentru că am vrut să o facem, acestuia nu i-a venit să creadă. „Așa, pur și simplu?!” a întrebat. „Noi suntem aici de atât de multe săptămâni, pur și simplu așteptând ca această afurisită de acțiune să se termine. În fiecare zi trebuie să mergem 20-30 km, căutând acest afurisit de elicopter, pe care nu îl putem găsi, iar voi pur și simplu mergeți din plăcere?!” El pur și simplu nu ne credea: „Este posibil ca cineva să meargă pur și simplu din plăcere?! Cu toate bătăturile la picioare și toate acestea?!” El nu înțelegea că ceea ce făcea drept exercițiu forțat îl menținea atât de sănătos și în stare bună.

Dacă dorim să ne menținem corpul sănătos, trebuie să îl folosim, ne explică Sadhguru. Cu cât îl folosim mai mult, cu atât devine mai bun. Sănătatea nu reprezintă o invenție sau o idee – dacă trupul, mintea și energiile vitale sunt exersate bine, atunci sănătatea este un rezultat natural.

Permite-i Vieții să Funcționeze pe Deplin

Una dintre cele mai simple lucruri cu privire la sănătate este să folosești pur și simplu corpul. Dacă folosești corpul suficient, acesta are totul pentru a crea sănătate pentru sine. Aș spune: dacă ne folosim corpurile pe cât de mult ar trebui, 80 % dintre bolile de pe această planetă ar dispărea pur și simplu. Dintre cele 20 % rămase, 10 % sunt din cauza tipurilor de mâncare pe care oamenii le mănâncă. Dacă schimbi asta, alte 10 % ar dispărea. Asta înseamnă că numai 10 % dintre afecțiuni ar rămâne. Acestea s-au întâmplat dintr-o varietate de motive. Unul este karmic, altul ar putea fi atmosferic și există alte aspecte care ar fi putut avea loc în sistem – care pot fi examinate. Dintre toți oamenii bolnavi, dacă 90 % dintre ei devin sănătoși doar prin folosirea corpului și prin consumul de mâncare potrivită, 10 % ar putea fi gestionați cu ușurință. Dar acum, volumul afecțiunilor este atât de mare fiindcă noi nu mâncăm cum trebuie sau mâncăm foarte bine, dar nu ne folosim corpul așa cum trebuie.

Oamenii se comportă ca și cum sănătatea este ideea noastră și noi am creat-o. Sănătatea nu este ceva ce inventezi tu. Nu reprezintă ideea ta. Atunci când procesul vieții are loc așa cum trebuie – aceasta este sănătatea. Dacă îi permiți vieții să funcționeze pe deplin, aceasta este sănătoasă.

Așadar, tu trebuie doar să îți folosești corpul, capul și energiile. Dacă aceste trei lucruri sunt folosite bine și sunt echilibrate, vei fi sănătos. Odată, mi s-a întâmplat asta… A fost demult, pe parcursul celui de-al doilea sau de-al treilea program Bhava Spandana. Îl desfășuram într-unul dintre acele locuri mici unde eram nevoit să fug în sus și-n jos pe scări de nenumărate ori, deoarece așa era amenajarea. Pur și simplu am numărat într-una din zile, când conduceam programul și a trebuit să gestionez și bucătăria  – am mers în sus și-n jos pe scări de 125 de ori și m-am simțit foarte sănătos la sfârșitul programului.

Un avânt brusc de activitate s-ar putea să te doboare, dar dacă introduci activitate – fizică, mintală și energetică – în viața ta, sănătatea va veni. Corpul tău funcționează bine, mintea ta funcționează bine, iar energia ta le sprijină pe cele două, asigurându-se că nimic nu merge rău – aceasta este sănătatea. Viața este în curgere deplină – aceasta este sănătatea.

Fundația Isha oferă sesiuni de yoga și meditație online în mod gratuit, ca suport în vremuri dificile. Următoarea sesiune, ”Yoga pentru Sănătate”, va avea loc pe 24 noiembrie. Pentru mai multe detalii, accesează: https://www.ishayoga.eu/index.php/live-webinars/

Inner Engineering Online, programul emblematic oferit de Sadhguru, este oferit gratuit pentru cadrele medicale și furnizorii de servicii medicale și la jumătate de preț în vremuri dificile. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați: http://www.innerengineering.com/

————————-

Sadhguru este un Yoghin, Mistic și Vizionar. Numit unul dintre cele 50 cele mai influente persoane din India, activitatea lui Sadhguru a atins viețile a milioane de oameni din toată lumea prin intermediul programelor sale transformatoare. Abordarea sa nu se atribuie niciunui sistem de credință, ci oferă metode puternice și demonstrate pentru transformarea de sine. Sadhguru este o voce influentă la forumurile majore globale, inclusiv Națiunile Unite și World Economic Forum, adresând probleme diverse precum dezvoltarea socio-economică, leadership și spiritualitate.
Sadhguru a înființat Isha Foundation, o organizație non-profit și condusă de voluntari, în 1992. Fundația operează la nivel global, în peste 300 de centre, sprijinite de către mai mult de 11 milioane de voluntari. Prin programe puternice de yoga pentru transformare lăuntrică și inițiative de mobilizare socială inspiratoare, Isha Foundation a creat o mișcare masivă dedicată adresării tuturor aspectelor ce țin de bunăstarea ființei umane.
Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne scrieți la: communications.eu@ishafoundation.org