Descopera.ro: Ce fel de activitate ar putea reduce riscul de complicaţii la COVID-19
O singură sesiune de exerciţii fizice, efectuată zilnic, poate creşte producţia unei molecule antioxidante importante, denumită EcSOD, contribuind la reducerea efectelor infecţiei COVID-19.
Zhen Yan, un cercetător din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii Virginia, afirmă că efectuarea exerciţiilor fizice în mod regulat poate reduce riscul de sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA), o cauză majoră de deces în rândul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19.
Zhen Yan îndeamnă oamenii să facă zilnic mişcare, afirmând că ar putea fi un potenţial tratament pentru COVID-19.
Omul de ştiinţă precizează că rezultatele cercetărilor medicale „susţin cu tărie” posibilitatea ca exerciţiile fizice să prevină sau, cel puţin, să reducă severitatea SDRA, care afectează între 3% şi 17% dintre toţi pacienţii cu COVID-19.
Pe baza informaţiilor disponibile, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA estimează că între 20% şi 42% dintre pacienţii spitalizaţi pentru COVID-19 vor dezvolta SDRA. Iar rata pacienţilor internaţi în terapie intensivă este estimată între 67% – 85%.
Potrivit unor cercetări efectuate înainte de pandemie, aproximativ 45 la sută dintre pacienţii care dezvoltă SDRA mor.
„Tot ceea ce auziţi acum este fie distanţarea socială, fie ventilatorul, ca şi cum tot ce putem face este fie să evităm expunerea, fie să ne bazăm pe un ventilator pentru a supravieţui dacă ne infectăm”, a spus Yan, citat de Neuroscience News.