Cercetătorii suedezi susțin că au descoperit un organ necunoscut sub piele

Cercetătorii suedezi susțin că au descoperit un organ necunoscut sub piele

Cercetătorii suedezi au identificat o rețea de celule specializate în receptarea și transmiterea durerii. Ar putea fi vorba, oare, despre un nou organ? Părerile nu sunt unanime în rândul oamenilor de știință.

Dacă ai călcat pe o piuneză, ai pus mâna pe ceva fierbinte sau ți-ai prins degetul în ușă, simți durere. Este o senzație dezagreabilă, dar și utilă totodată, pentru că ne ajută să prevenim pericolul.

Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm (Suedia) susțin că au identificat un nou organ sub pielea mamiferelor, capabil să simtă și să transmită durerea. Dar nu e ca și cum ar fi vorba despre inimă sau plămâni. Acest nou organ seamănă mai degrabă cu o rețea amestecată de celule, inserată în țesutul subcutanat. 

Cum se simte durerea?

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, să vedem cum funcționează circuitul senzațiilor în cazul durerii. Pielea conține celule specializate, denumite nociceptori, care au axonii (extensiile nervoase lungi) legați la măduva spinării, care, la rândul ei, transmite informația către creier.

Axonii celulelor sunt înconjurați de mielină, o substanță care „învelește” fibra pentru a o proteja și pentru a accelera semnalul nervos. Mielina este „fabricată” de celule specializate, denumite „celulele Schwann”. Ei bine, cercetătorii susțin acum că au descoperit un nou tip de celule Schwann. Spre deosebire de celelalte, acestea nu se limitează în a produce mielină, ci sunt capabile și să simtă direct durerea, la fel ca nociceptorii.

citeste mai mult