test

Ce este ecografia cardiaca si cum functioneaza?

Ce este ecografia cardiaca si cum functioneaza?

Ecografia cardiaca este o investigatie la care se apeleaza adesea atunci cand se doreste evaluarea structurii si functiilor inimii si are un rol important in diagnosticarea, tratarea si monitorizarea a diverse afectiuni cardiace. In acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre ce este de fapt o ecografie cardiaca si cum functioneaza ea.

Ce este ecografia cardiaca

Ecografia cardiaca, cunoscuta si sub denumirea de ecocardiografie, este o investigatie non-invaziva si nedureroasa, cu ajutorul careia se obtin imagini detaliate ale inimii si informatii importante privind dimensiunea, forma si pozitia acesteia. Aceste informatii ajuta cardiologul sa inteleaga modul in care inima functioneaza si sa identifice orice potentiala problema.

De exemplu, ii permite sa vada daca exista modificari ale dimensiunilor inimii – hipertensiunea arteriala, valvulopatiile si alte afectiuni cardiace pot face ca peretii inimii sa se ingroase sau pot duce la dilatarea camerelor acesteia. Cu ajutorul ecografiei cardiace mai pot fi evaluate puterea de pompare a inimii si deschiderea si inchiderea valvelor cardiace. De asemenea, se pot identifica eventualele leziuni de la nivelul miocardului sau malformatiile cardiace congenitale (anomalii in dezvoltarea inimii prezente de la nastere).[1]

Informatiile obtinute sunt apoi folosite atat pentru a stabili un diagnostic, cat si pentru a ghida tratamentul si ingrijirea ulterioara a pacientului.

Pe langa faptul ca este o investigatie nedureroasa si neinvaziva, aceasta mai prezinta si avantajul ca se evita expunerea la radiatii. In plus, este usor de repetat si accesibila si din punct de vedere financiar.[2] Costul acestei investigatii poate varia insa in functie de unitatea medicala in care va fi efectuata, astfel ca, daca vrei informatii exacte, intreaba-ti medicul despre ecocardiografie si pretul acesteia.

Cum functioneaza ecografia cardiaca

Ecografia cardiaca este o investigatie imagistica ce foloseste unde sonore de inalta frecventa sau ultrasunete pentru a produce imagini detaliate ale inimii. In timpul investigatiei, un dispozitiv numit transductor emite unde sonore care trec prin tesuturile corpului si sunt reflectate ca un ecou inapoi catre transductor, care le preia si le transforma in imagini dinamice.

Exista mai multe tipuri de ecografie cardiaca. Cea mai frecvent utilizata este ecocardiografia transtoracica, ce presupune aplicarea unui gel special si plasarea transductorului pe piept pentru a obtine imagini ale inimii din diverse unghiuri. Se poate face cu sau fara substanta de contrast. Cand se doreste obtinerea unor imagini mai detaliate ale inimii si valvelor cardiace, se poate efectua o ecocardiografie transesofagiana, care implica introducerea unui transductor de dimensiuni mici in esofag pentru a obtine imagini din interiorul corpului.

Un alt tip de ecografia cardiaca este ecocardiografia de stres. Ea presupune evaluarea inimii in conditii de stres (efort fizic sau stres farmacologic) si este utilizata, de regula, atunci cand se doreste depistarea cauzei unor simptome care nu se manifesta in conditii normale, de repaus, sau cand rezultatele altor teste nu sunt concludente.[1][2]

Ecografia cardiaca este o metoda imagistica de examinare a inimii care poate oferi informatii valoroase despre starea de sanatate a acesteia si ajuta la diagnosticarea, tratarea si monitorizarea a diverse afectiuni cardiace. Este neinvaziva, neiradianta si nedureroasa. Nu va dura mai mult de o ora si de multe ori nici nu necesita o pregatire speciala. De asemenea, mai prezinta si avantajul ca se poate repeta fara probleme.[1] Daca urmeaza sa treci printr-o astfel de investigatie si ai anumite intrebari si nelamuriri, nu ezita sa discuti cu medicului tau. Acesta iti poate spune exact la ce te poti astepta pe parcursul ecografiei cardiace, ce informatii se pot obtine cu ajutorul sau, dar si daca este sau nu nevoie sa te pregatesti intr-un mod anume inainte de efectuarea sa.

Bibliografie:

  1. „Echocardiogram”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/tests-procedures/echocardiogram/about/pac-20393856. Accessed 6 July 2023.
  2. „Echocardiogram”, WebMD, WebMD, 28 Feb. 2022, www.webmd.com/heart-disease/diagnosing-echocardiogram. Accessed 6 July 2023.