test

Povestea aurului extras din mina Clogau St. David, din Țara Galilor. De generaţii întregi, miresele regale îşi fac verigheta din aurul rar din această mină

Povestea aurului extras din mina Clogau St. David, din Țara Galilor. De generaţii întregi, miresele regale îşi fac verigheta din aurul rar din această mină

Bijuteriile Casei Regale a Marii Britanii sunt captivante atât prin frumusețea lor extraordinară cât și prin poveștile și secretele uimitoare care le înconjoară. Verigheta Reginei Elizabeth a II-a este şi ea cât se poate de specială. Este realizată dintr-o pepită de aur pur extrasă dintr-o mină anume din Ţara Galilor, pe numele ei Clogau St. David.

Tradiţia verighetelor confecţionate din aur galez a fost iniţiată de Regina Mamă după ce inelul său de căsătorie, în 1923, a fost confecţionat din acest metal preţios.

De generaţii întregi, miresele regale îşi fac verigheta din aurul rar din această mină. De fapt, mama Reginei a fost cea care a început această tradiţie. Pe site-ul minei stă scris că “această tradiţie a fost începută de Regina Mamă, Lady Elizabeth Bowes-Lyon la acea vreme, în ziua nunţii ei cu Ducele de York, de pe 26 aprilie 1923”.

Dintr-o singură pepită de aur au fost confecţionate verighetele Reginei Mamă, cea a reginei Elisabeta în 1947, a prinţesei Margaret în 1960, a prinţesei Anne în 1973 şi cea a Dianei, prinţesă de Wales, în 1981.

Din pepita iniţială, provenită de la mina Clogau St David, Bontddu, în nordul Ţării Galilor, nu a mai rămas decât o cantitate neînsemnată – un gram.

23c21e162f8d16a03a3367e1a58355ab

În noiembrie 1981, Legiunea Regală Britanică i-a oferit reginei o pepită de 36 de grame din aur galez de 21 de carate pentru confecţionarea viitoarelor verighete.

Inelul ducesei de Cornwall a fost de asemenea confecţionat din aur galez de la mina Clogau St David şi de pe râul Mawddach din King’s Forest. Bijuteria a fost lucrată de Wartski, iar metalul preţios a fost furnizat de Cambrian Goldfields Limited.

Povestea minei Clogau St. David

Mina de aur Clogau St. David a fost cândva cea mai mare și mai bogată mină din toate minele de aur din zona de minerit a aurului Dolgellau.

Este situată în Bontddu, în apropiere de Barmouth, în Gwynedd, nord-vestul Țării Galilor.

După ce a produs cupru și un pic de plumb timp de mai mulți ani, mina s-a dezvoltat în producția de aur în perioada goanei după aur din 1862 și a continuat ca operator principal până în 1911, timp în care au fost extinse 165.031 tone de minereu de aur, ceea ce a dus la 78.507 uncii de troi ( 2.442 kg) de aur.

Timp de peste 150 de ani, mina a trecut prin etape diferite de exploatere, venele de aur fiind cele mai inconsistente și dificil de localizat.

Din 1911, mina a fost redeschisă de mai multe ori pentru operațiuni la scară mai mică. Totuși, până la sfârșitul anilor 1990, ultimul tren care transporta aur galez din mina Clogau s-a oprit. În 1999, mina a fost preluată și deținută de o companie locală de explorare.

sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/278730664414214750/