test

Ne place! Modul inedit prin care Parintele CALISTRAT promoveaza credinta s-a viralizat in Romania

Ne place! Modul inedit prin care Parintele CALISTRAT promoveaza credinta s-a viralizat in Romania

Preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, are peste jumătate de milion de urmăritori pe Facebook si este cunoscut pentru felul original in care vorbeste in transmisiile sale live. 

„De la 14 ani începe războiul hormonilor”

Preotul Calistrat a vorbit despre felul în care s-ar putea desfășura educația sexuală în școli, spunând că aceasta nu este o greșeală sau un abuz. Într-o intervenție la Antena3, el a arătat că medicii și specialiștii ar trebui să vorbească separat cu băieții și fetele despre problemele de natură intimă.

„Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani. Atunci este vârstă și când un copil primește buletinul și este și vârsta pubertății, când războiul hormonilor intră în trupul lui și începe să își facă activitatea biologică. Legat de problematica părinților, ca om care spovedesc tot felul de oameni, la orice fel de vârstă, să știți că cei mici, la vârsta de 12-13 ani iau cunoștință cu lumea pornografică”, a arătat preotul.

Clericul de la Mănăstirea Vlădăceni din județul Iași a explicat că părinții ar trebui să pună accentul, în educația pe care o dau copiilor, până la vârsta de 12-13 ani, pe partea de civilizație, morală și etică.

„Când avem de a face cu părinți responsabili sau cu niște părinți care și-l educă pe cel mic într-un mod civilizat și moral, etic, părinții pun accent pe două lucruri: 1. să fie educat prin învățătura pe care a dobândit-o în sânul familie, să pună accent pe școală și pe valorile intelectuale, iar după vârsta de 12-13 ani, nu cred că e o rușine ca părinții să vorbească despre aceste lucruri”, a mai spus preotul.

Pe de altă parte, el a precizat că ar fi o greșeală ca educația sexuală să se facă de la o vârstă fragedă, când copilul este inocent, iar mintea sa absoarbe cunoștințele ca un burete.

„Noi nu avem ce căuta cu educația sexuală de la 1-7 ani, unde copilul e inocent, rușine, sfiala, pudicitatea, iar mintea lor e ca un burete”, a spus Părintele Calistrat.

Despre postul gurii şi al limbii: „Când vorbim, trebuie să folosim mintea, inima şi gura“

Duhovnicul ieşean a subliniat că în post „se posteşte de vorbe grele, de blesteme, de ură, de clevetire, de ţinerea de minte a răului”. Părintele Calistrat a precizat că, de fapt, postul cuprinde două „secţiuni”: postul limbii şi postul gurii. Legat de prima secţiune, părintele Calistrat a explicat că limba „are o vamă întreagă dată de Dumnezeu, spre văzduhuri”.

„Limba este şi cea care binecuvintează, limba laudă pe Dumnezeu, limba este muzică, este poezie, este iubirea şi dragostea. Dar limba este şi otravă, limba este moartea, limba înseamnă uciderea, blestem, acuza, ruşinea, nenorocire, urgie. De aceea, când vorbim, trebuie să folosim trei site: mintea, inima şi gura!”, a subliniat preotul. Postul gurii înseamnă, în accepţiunea duhovnicului, să nu insultăm, să nu calomniem, să nu învrăjbim, căci „cel ce ucide cu gura şi cu limba, ucide veşnic!”.

„Oamenii simt nevoia să jignească, să se rănească între ei, să umilească pe cel mai neputincios. Şi aţi văzut ce frică este, ţi-e frică de şef să nu îţi zică ceva, de coleg să nu te sape, de prieteni şi chiar de orice replică, care ţi se aruncă la întâmplare! Pentru că lumea clocoteşte de ură, iar acesta nu este un lucru dumnezeiesc”, a mai precizat duhovnicul. Ce este postul Potrivit părintelui Calistrat, cine nu posteşte în Postul Paştelului nu îl iubeşte pe Dumnezeu, cine nu posteşte deloc „nu va vedea niciodată pe Dumnezeu”, iar cine nu ţine măcar zilele de miercuri şi de vineri „nu va avea un suflet simţitor”. „Postul este «Maica Sănătăţii» şi are o vechime şi o cărunteţe de-o vârstă cu Adam!”, a subliniat duhovnicul.

Preotul ieşean a mai precizat că adevăratul post se ţine „româneşte”, cu ciorbă sau borş de legume, fasole, cartof, varză, cu păstăi, dar fără produse semipreparate şi înlocuitoare de carne şi brânză, „căci ele conţin numai chimicale”. Credincioşilor bolnavi, părintele le recomandă să respecte sfatul medicului. „Şi trebuie să avem discernământ când punem un copil să postească. Este necesar să înveţe de mic să ţină post, dar cu măsură. Am văzut şi mici exagerări, când un copil de şapte ani a ţinut tot postul. Nu este indicat şi nu trebuie să facem abuz”, a mai precizat preotul.

Cum sa ai spor la bani

“Așadar, când veți vedea o familie de creștini în sărăcie, să nu o puneți numai pe seama stării economice sau pe seama lipsei unui serviciu, sau numai pe seama contextului social. Nu!”, afirmă preotul, precizând că uneori sărăcia unui individ se datorează necredinței acestuia.

Calistrat Chifan aduce și câteva citate din Biblie: “Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6:33) și “Bogații au sărăcit și au flămânzit, iar cei ce-L caută pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele”. (Psalmul 33,10).

“Dar în clipa în care, lângă castronul tău, mai mănâncă și un câine de sub masă o coajă de pâine, în clipa în care şi un amărât mai mănâncă de la tine un castron cu mâncare caldă sau un corn, atunci Dumnezeu binecuvântează buzunarul tău. Pentru că sătul fiind, te mai gândești şi la cel flămând, te gândești şi la cel sărac şi Dumnezeu îți înmulțește și îți dă spor la bani încât să nu ai ce face cu ei, pentru că ştie că mâna ta nu lasă un sărac flămând să se uite în gura ta cum mesteci şi el să rabde”, afirmă părintele Calistrat.

“Iar dacă nu poți face lucrul acesta, nici Dumnezeu nu poate să-ţi pună sporul în buzunarul tău. Pentru că a da o pâine de pomană înseamnă a deschide dintr-o dată cerul, căci poți sa faci mii de psaltiri şi rugăciuni, dar o pâine dată de pomană ajunge la Dumnezeu, aşa cum scrie în Filocalie: “milostenia sparge cerul şi ajunge la tronul lui Dumnezeu, milostenia îmblânzeşte mânia lui Dumnezeu şi bucură pe îngeri” şi milostenia nu se șterge în veacul veacurilor!”, a concis Calistrat Chifan.