Motivul pentru care Maria Montessori si-a abandonat unicul fiu

Motivul pentru care Maria Montessori si-a abandonat unicul fiu

Maria Montessori s-a născut într-un oraș mic din Italia, în urmă cu mai bine de două secole, și a creat una dintre cele mai longevive și eficiente metode de educație, metoda montessori, bazată pe ideea de autoeducare și de aplicare imediată a cunoștințelor dobândite.

Maria Montessori a fost doctor, format la Universitatea din Roma, iar parcursul său educațional pare atipic pentru o femeie la finele anilor 1800.

La 28 de ani Maria Montessori dă naștere unicului copil, un băiat, pe care l-a avut. Partenerul ei era Giuseppe Montessano, medicul și colegul ei din școala dedicată copiilor cu deficiențe mintale din Roma.
La puțin timp femeia a luat decizia care șochează și acum de a-și da copilul spre adopție.

Ce s-a întâmplat de fapt?
Relația ei cu Giuseppe Montesano, cu care împărțea managementul școlii pentru copii cu dizabilități, ar fi putut deveni una oficială doar prin căsătorie. Statutul de femeie măritată însă i-ar fi năruit orice posibilitate de a mai munci în domeniul delicat în care alesese să intre, educația copiilor cu nevoi speciale.

Așa încât a ajuns la o înțelegere tacită cu iubitul ei, să păstreze o relație strânsă dar neoficială. În scurt timp însă bărbatul se îndrăgostește de altă femeie și rupe pactul.

Montessori se simte trădată și își trimite copilul la țară, iar vreme de cinci ani nu se implică deloc în viața micuțului.
Revine asupra deciziei însă, reia legătura cu Mario, care avea să devină ulterior unul dintre cei mai importanți asistenți în munca ei, ulterior coordonatorul proiectelor ei educaționale.

citeste mai mult