test

Mahashivratri – o noapte pe care orice aspirant spiritual trebuie să o trăiască

Mahashivratri – o noapte pe care orice aspirant spiritual trebuie să o trăiască

Mahashivratri este unul dintre cele mai mari și mai semnificative festivaluri sacre din India. Pentru orice căutător spiritual, să stea treaz în această noapte este enorm de benefic pentru bunăstarea fizică și spirituală.

Sadhguru – Yoghin, vizionar și orator renumit – explică ce face ca această noapte să fie atât de importantă și cum putem să ne folosim de ea.

Sadhguru: În cultura indiană, la un moment dat, erau 365 de festivaluri într-un an. Cu alte cuvinte, oamenii pur și simplu aveau nevoie de un pretext pentru a sărbători fiecare zi a anului. Aceste 365 de festivaluri celebrează diverse evenimente istorice, victorii, sau anumite situații de viață, precum strângerea recoltei, semănatul și secerișul. Pentru fiecare situație exista un festival. Dar Mahashivratri are o semnificație aparte.

Cine ațipește, pierde

A paisprezecea zi din fiecare ciclu lunar, sau ziua dinainte de lună nouă, este cunoscută drept „Shivratri”. Dintre toate cele 12 Shivratri care au loc într-un an calendaristic, Mahashivratri, cea care are loc în februarie sau martie, are cea mai mare semnificație spirituală. În această noapte, emisfera nordică a planetei este poziționată astfel încât există o ascensiune naturală a energiei în ființa umană. Aceasta este o zi în care natura te împinge spre apogeul spiritual.

Tocmai pentru a ne folosi de acest lucru, în această tradiție, am stabilit un anumit festival care durează toată noaptea. Unul dintre aspectele fundamentale ale acestui festival de o noapte întreagă este să te asiguri că stai treaz. Pentru a permite acestei ascensiuni naturale a energiilor să-și găsească drumul, trebuie să îți menții coloana verticală.

O oportunitate pentru a trăi Unitatea

Mahashivratri este cu adevărat semnificativă pentru oamenii care se află pe calea spirituală. Este, de asemenea, foarte semnificativă pentru oamenii care au familii, precum și pentru cei ambițioși. De ce este privită această zi și noapte cu atâta importanță în tradițiile Yoghine – este datorită posibilităților pe care le oferă unui căutător spiritual.

Știința modernă a trecut prin multe etape și a ajuns într-un punct în ziua de azi în care oamenii de știință încearcă să îți dovedească faptul că tot ce știi drept viață, tot ce știi drept materie și existență, tot ce știi drept cosmos și galaxii, este doar o unică energie care se manifestă în milioane de feluri.

Acest adevăr științific este o realitate trăită în interiorul fiecărui Yoghin. Cuvântul „Yoghin” înseamnă cel care a realizat uniunea cu existența. Când spun „Yoga”, eu nu mă refer la o anumită practică sau un sistem. Toată năzuința de a cunoaște nemărginirea, toată năzuința de a cunoaște unitatea din existență reprezintă Yoga. Noaptea de Mahashivratri îi oferă unei persoane o oportunitate de a trăi această experiență.

 Care este relevanța lui Mahashivratri pentru tineret?

Cea mai întunecată noapte a anului

Shivratri este cea mai întunecată zi a lunii. A sărbători Shivratri în fiecare lună, și în special ziua specifică de Mahashivratri, aproape că pare o sărbătoare a întunericului. Orice minte logică ar opune rezistență întunericului și ar opta, în mod firesc, pentru lumină. Dar cuvântul „Shiva” înseamnă literalmente „ceea ce nu este”. „Ceea ce este” este existența și creația. „Ceea ce nu este” este Shiva.

Dacă îți deschizi ochii și privești în jur, dacă privirea ta este asupra lucrurilor mărunte, vei vedea foarte multă creație. Dacă privirea ta caută cu adevărat lucruri mari, vei vedea că cea mai mare prezență din existență este un neant imens. Câteva puncte pe care le numim „galaxii” sunt remarcate în general, dar neantul imens care le cuprinde nu este observat de toată lumea. Acest neant, acest gol infinit, este ceea ce este cunoscut drept Shiva. În ziua de azi, știința modernă dovedește de asemenea că totul vine din nimic și se întoarce în nimic.

Fiecare religie, fiecare cultură de pe această planetă a vorbit mereu despre omniprezenta, atotpătrunzătoarea natură a divinității. Dacă ne uităm îndeaproape, singurul lucru ce poate fi atotpătrunzător, singurul lucru ce poate fi peste tot este întunericul, nimicul, sau neantul.

În general, când oamenii caută bunăstare, vorbim despre divinitate drept lumină. Când oamenii nu mai caută bunăstare, când caută dincolo de viața lor în sensul disoluției, dacă obiectul venerației lor și al sadhana (practică spirituală) este disoluția, atunci noi ne referim întotdeauna la divinitate drept întuneric.

 Întunericul – baza existenței

Lumina este o întâmplare scurtă în mintea ta. Lumina nu este eternă. Aceasta este mereu o posibilitate limitată deoarece are loc și se termină. Cea mai mare sursă de lumină pe care o știm pe această planetă este soarele. Chiar și lumina soarelui ar putea fi oprită cu mâna ta, lăsând o umbră a întunericului în urmă. Dar întunericul este atotcuprinzător, peste tot.

Mințile imature din lume au descris întotdeauna întunericul drept diavolul. Dar atunci când descrii divinitatea drept atotpătrunzătoare, tu te referi în mod evident la divinitate drept întuneric, deoarece numai întunericul este atotpătrunzător. Este pretutindeni. Nu are nevoie de niciun sprijin de la nimic. Lumina vine întotdeauna de la o sursă care se mistuie. Are un început și un sfârșit. Provine întotdeauna de la o sursă limitată. Întunericul nu are nicio sursă. Este o sursă în sine. În sânul acestui vast neant are loc întreaga creație.

Așadar, când spunem „Shivratri”, care este cea mai întunecată noapte a lunii – aceasta este o oportunitate pentru cineva să își dizolve caracterul limitat, să trăiască nemărginirea sursei creației, care este sămânța din fiecare ființă umană. Mahashivratri este o oportunitate și o posibilitate să ajungi la acea experiență a vastului neant din fiecare ființă umană, care este sursa întregii creații.

Este dorința și binecuvântarea noastră ca tu să nu treci prin această noapte fără să cunoști măcar pentru o clipă imensitatea acestui neant. Fie ca această noapte să nu fie doar o noapte de veghe, fie ca această noapte să fie o noapte a trezirii pentru tine.

Veniți alături de noi în direct

Participă online la Mahashivratri – festivalul de dans, muzică și meditație, pe 11 Martie 2021, accesând live streaming-ul de aici: http://ishaeu.org/FB-MSR

 

————————-

Sadhguru este un Yoghin, Mistic și Vizionar. Numit unul dintre cele 50 cele mai influente persoane din India, activitatea lui Sadhguru a atins viețile a milioane de oameni din toată lumea prin intermediul programelor sale transformatoare. Abordarea sa nu se atribuie niciunui sistem de credință, ci oferă metode puternice și demonstrate pentru transformarea de sine. Sadhguru este o voce influentă la forumurile majore globale, inclusiv Națiunile Unite și World Economic Forum, adresând probleme diverse precum dezvoltarea socio-economică, leadership și spiritualitate.
Sadhguru a înființat Isha Foundation, o organizație non-profit și condusă de voluntari, în 1992. Fundația operează la nivel global, în peste 300 de centre, sprijinite de către mai mult de 11 milioane de voluntari. Prin programe puternice de yoga pentru transformare lăuntrică și inițiative de mobilizare socială inspiratoare, Isha Foundation a creat o mișcare masivă dedicată adresării tuturor aspectelor ce țin de bunăstarea ființei umane.
Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne scrieți la: communications.eu@ishafoundation.org