test

Inelele descoperite la planeta Quaoar, de la marginea îndepărtată a Sistemului Solar, i-au uluit pe astronomi

Inelele descoperite la planeta Quaoar, de la marginea îndepărtată a Sistemului Solar, i-au uluit pe astronomi

Planeta îndepărtată Quaoar, numită după un zeu al creației în mitologia nativilor americani, creează surprize pentru astronomii care o studiază – inelul care o înconjoară este neobișnuit de îndepărtat de planetă și depășește înțelegerea actuală a felului în care se formează și există aceste inele. Quaoar este situată dincolo de Pluto, la marginile îndepărtate ale Sistemului Solar, în centura Kuiper, un inel masiv de asteroizi și corpuri cerești pseudo-planetare care înconjoară Sistemul Solar.

Cercetătorii au declarat, miercuri, că au detectat inele similare cu cele ale planetei Saturn în jurul lui Quaoar. Inelul acestei planete, însă, depășește înțelegerea pe care o au astronomii, în prezent, în ce privește felul în care se formează inelele planetare – el este mult mai departe decât este obișnuit. Distanța dintre planetă și inelele sale este suficient de mare pentru ca fragmentele de rocă și gheață să poată să se unească în jurul unui corp ceresc pentru a forma o lună, fiind mai improbabilă posibilitatea de a rămâne sub formă de inel.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/inelele-descoperite-la-planeta-quaoar-de-la-marginea-indepartata-a-sistemului-solar-i-au-uluit-pe-astronomi-2245701