test

Good parenting. Metode eficiente de educare a copiilor

Good parenting. Metode eficiente de educare a copiilor

In cartea “Copiii sunt din Rai”, autorul, dr. John Gray, propune o serie de metode pentru a comunica si a crea o altfel de legatura cu copiii de toate varstele, de a valorifica forta educatiei pozitive si de a renunta la metodele de educatie ce au la baza frica:

  1. Cereti, dar nu ordonati – ca parinti avem tendinta sa le spunem copiilor tot timpul ce au voie sa faca si ce nu au voie sa faca. In acest mod ei ajung sa nu ne mai auda si sa nu ne mai asculte. Alternativa propusa de autor este de a inlocui ordinele si cicalelile cu cererile si solicitarile: de exemplu, in loc sa spunem copilului: “Du-te si fa curat la tine in camera”, sa spunem: “Vrei sa te duci sa faci curat in camera ta?”. Este nevoie de multa rabdare si practica insa rezultatele se vor vedea.
  2. Folositi “Ai vrea sa…”, in loc de “Ai putea sa…” – desi aceste formulari pot sa para ca sunt asemanatoare, mesajul pe care il transmit este foarte diferit si este inteles altfel decat ne-am dori de catre copii. Utilizarea formulelor de genul “Ai putea sa…”, “Poti sa….”nu este eficienta, transmite copiilor mesaje confuze si ii determina pe acestia sa nu mai coopereze.
  3. Renuntarea la intrebarile retorice – care nu fac decat sa transmita copiilor un mesaj negativ. De exemplu, “De ce inca nu ai strans jucariile?” sau “Cum ai uitat sa faci ceea ce te-am rugat?”etc. sunt intrebari care, de fapt, pot sa ascunda si alte credinte ale noastre despre copii, cum ar fi: fie sa ii consideram obraznici, neascultatori, fie ca se comporta ciudat, ca nu ne putem baza pe ei etc.
  4. Fiti directi – in relatia cu copiii, in special cu baietii. In loc sa spunem “Faci prea multa galagie”, care se concentreaza pe problema si nu este o cerinta directa, putem sa transmitem clar mesajul dorit:” Te rog sa faci liniste! “  citeste mai mult

photocredit: NauticPro.ro