Furtul tablourilor din Rotterdam, subiect de film
Furtul celor şapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, opera unui grup infracţional alcătuit din şase români, devine subiect de film, fiind în prezent dezvoltat de regizorul Tudor Giurgiu şi fotograful Cristian Movilă.
“Jaful secolului” va fi subiect de film de acţiune. Proiectul de lungmetraj gândit de regizorul Tudor Giugiu va reda pas cu pas afacerea palpitantă care a dus la posibila dispariţie prin ardere a unor opere de artă a căror valoare depăşeşte, conform experţilor, 18 milioane de euro, devenind astfel unul dintre cele mai mediatizate furturi de lucrări de artă pe plan mondial.
Subiectul a ajuns deja în paginile principalelor ziare şi la jurnalele televiziunilor străine, vestea posibilei incendieri a tablourilor indignând comunitatea culturală internaţională. Operele de artă sustrase sunt “Tete d’Arlequin”, de Pablo Picasso, “La Liseuse en Blanc et Jaune”, de Henri Matisse, “Waterloo Bridge” şi “Charing Cross Bridge”, de Claude Monet, “Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee”, de Paul Gauguin, “Autoportrait de Meyer de Haan” şi “Woman with Eyes Closed”, de Lucian Freud.
Cele şapte tablouri, furate din Olanda în doar 2 minute şi 48 de secunde, au fost aduse în România în trei perne şi se pare că au sfârşit într-o sobă din satul Carcaliu. Cercetările procuraturii sunt însă în curs de desfăşurare, mai ales că Olga Dogaru, mama unuia dintre suspecţi, a declarat iniţial că a ars picturile în soba locuinţei sale din Carcaliu, pentru a scăpa de dovezile care îi incriminau fiul. Ulterior, Olga Dogaru şi-a schimbat declaraţia, negând incendierea operelor de artă.
Echipa condusă de Cristian Movilă şi Tudor Giurgiu este în plină documentare, i-a intervievat deja pe cei implicaţi în jaf şi lucrează în paralel la realizarea scenariului pentru film.