Ce Este Karma și Cum Funcționează?

Ce Este Karma și Cum Funcționează?

Sadhguru: Ceea ce tu numești „viața mea” este o anumită cantitate de energie controlată de o anumită cantitate de informație. Această informație, în termenii de astăzi, se poate numi software. O anumită cantitate de energie vitală este încărcată cu o anumită cantitate de informație. Împreună, aceasta tehnologie a informației ești tu. Tu devii un anumit tip de caracter din cauza tipului de informație care a ajuns în tine.

Din clipa în care te-ai născut și până în acest moment, tipul de familie, casa, prietenii, lucrurile pe care le-ai făcut și cele pe care nu le-ai făcut – toate aceste lucruri te influențează. Fiecare gând, emoție și acțiune vine doar din impresiile trecute pe care le-ai avut în interiorul tău. Acestea decid cine ești chiar acum. Însuși felul în care gândești, simți și înțelegi viața este pur și simplu felul în care ai asimilat inputurile.

Amprentele trecute ale vieții preced cu mult momentul în care te-ai născut, dar în percepția ta de acum, cel puțin din momentul în care te-ai născut până astăzi, ce fel de părinți, familie și educație ai avut, ce fel de fundal religios și social, ce fel de realități culturale – toate aceste impresii au fost înregistrate. Cineva a devenit un caracter diferit pur și simplu din cauza tipului de informație pe care a înregistrat-o. Aceasta este karma. Această informație este numită în mod tradițional „karma” sau „corp karmic” sau „corp cauzal” – ceea ce cauzează viața.

 

karma quote Sadhguru (3)

Tipuri de Karma

Această informație este pe multe niveluri diferite. Există patru dimensiuni ale karmei, dintre care două nu sunt relevante chiar acum. Pentru a înțelege, putem vorbi despre celelalte două.

Sanchita Karma

Prima este sanchita karma. Acesta este depozitul de karma care merge înapoi până la stadiul de animal unicelular și chiar de substanțe neanimate de unde a evoluat viața. Toată informația este acolo. Dacă închizi ochii, devii suficient de conștient și privești în interiorul tău, vei cunoaște natura universului – nu pentru că te uiți la acesta prin mintea ta, ci pur și simplu pentru că această informație este prezentă în facerea corpului. Există un depozit de informație încă de la începutul creației. Aceasta este sanchita karma ta. Dar nu poți să îți iei depozitul și să faci vânzări cu amănuntul. Trebuie să ai un magazin de retail. Acel „magazin de desfacere cu amănuntul”, care este alocat pentru această viață, se numește prarabdha.

Prarabdha Karma

Prarabdha karma este o anumită cantitate de informație alocată pentru această viață. În funcție de nivelul de intensitate al vieții tale, viața își alocă pentru sine cât de multă informație își poate asuma. Creația are foarte multă compasiune. Dacă îți dă toată karma pe care o ai, vei fi mort. În acest moment, mulți oameni sunt torturați de simplele amintiri din cei 30-40 de ani din această viață. Dacă li s-ar da de o sută de ori mai multă memorie, aceștia nu i-ar supraviețui. Natura alocă prarabdha, o memorie alocată pe care ai putea să o gestionezi.

Eliberează-te de Karma!

Orice fel de karma ai, este o posibilitate limitată și asta este ceea ce te face o persoană limitată. În funcție de ce fel de impresii ai înregistrat, fie că a fost ură și furie, sau iubire și bucurie, în conformitate cu acestea tu ai un anumit tip de personalitate – de obicei, fiecare ființă umană este un amestec complex al acestor lucruri. Odată ce permiți acestei structuri karmice să se acumuleze dincolo de un anumit punct, nu mai există de fapt nimic ce s-ar putea numi libertate. Tot ceea ce faci este condiționat de trecut. Dacă vrei să mergi în direcția eliberării, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci este să slăbești strângerea și cătușele karmei. Altminteri, nu se va întâmpla nicio mișcare.

…dacă ești în mod autentic pe calea spirituală, nimic nu va fi clar. Totul va fi în ceață.

Cum faci asta? O cale simplă este să rupi karma în mod fizic. Dacă este karma ta să te trezești la 8 fix dimineața, pune-ți alarma la 5 fix. Karma corpului tău este că nu va vrea să se trezească. Dar tu spui: „Nu, mă voi trezi”. Chiar dacă te trezești, corpul tău va vrea să bea cafea. Dar tu îi dai un duș rece. Acum, tu pur și simplu rupi vechiul proces karmic făcând ceva în mod conștient. Ceea ce îți place poți face în mod inconștient, nu-i așa? Ceea ce nu îți place, trebuie să faci în mod conștient. Aceasta nu este singura cale, există alte căi mai subtile și mai eficiente, eu îți spun doar cea mai brutală metodă posibilă.

Spiritualitatea și Karma

Odată ce intri pe calea spirituală, faci o declarație: „Mă grăbesc să ajung la destinația mea finală”. Nu vrei să îți ia o sută de vieți. Iar în procesul acestor o sută de vieți ai putea aduna suficientă karma cât să mai dureze încă o mie de vieți. Vrei să grăbești procesul. Odată ce un proces spiritual începe, dacă inițierile sunt făcute într-un anumit fel, asta deschide dimensiuni care nu s-ar fi deschis altfel. Ai fi trăit o viață mai liniștită dacă nu erai spiritual, dar și o viață cu mai puțină vitalitate, mai aproape de moarte decât de viață. Fără ca ceva fundamental să fie zdruncinat înăuntrul tău, poate doar ai fi trecut prin viață în mod confortabil.

Înseamnă asta că toate lucrurile negative ți se întâmplă odată ce ești pe calea spirituală? Lucrurile nu stau așa. Doar că atunci când viața se mișcă într-un ritm formidabil – un ritm mult mai rapid decât cel al oamenilor din jurul tău – tu crezi că ți se întâmplă vreo tragedie. Nu ți se întâmplă nicio tragedie. Doar că ei merg la viteza normală, însă viața ta se desfășoară pe repede-înainte.

Fiecare căutător trebuie mereu să decidă – vrea doar să se bucure de drum sau vrea să ajungă rapid la destinație?

Mulți oameni au această idee greșită că, odată ce intri pe o cale spirituală, vei deveni liniștit și totul va fi clar. Dacă adopți un sistem de credință convenabil și devii o minte cu o singură pistă, atunci totul pare să fie clar. Dar dacă ești în mod autentic pe calea spirituală, nimic nu va fi clar. Totul va fi în ceață. Cu cât călătorești mai rapid cu atât devine mai încețoșat.

Acum câțiva ani, se întâmpla să fiu în Germania și, după ce am terminat programul, a trebuit să conduc până în Franța, care era cam la 440 de km de unde eram. De obicei, călătoria durează cinci ore. Nu aveam nicio intenție să rămân pe drum timp de cinci ore, așa că am apăsat accelerația și mergeam cam cu 200 km/oră. Zona rurală se presupune că era frumoasă în această regiune, și am crezut că o să mă uit la ea. Am încercat să rotesc ochii, dar totul era neclar și nu am putut să îmi iau ochii de la drum niciun moment. Ningea, iar noi conduceam la viteze nebunești.

Pentru cei care se grăbesc, există un anumit tip de cale. Pentru cei care nu se grăbesc, există un alt tip de cale. Trebuie să ai claritate în privința a ce vrei. Dacă treci pe banda rapidă și încerci să mergi încet, o să dea peste tine. Dacă ești pe banda lentă și încerci să mergi repede, vei fi amendat. Fiecare căutător trebuie să decidă întotdeauna – vrea doar să se bucure de drum sau vrea să ajungă rapid la destinație?

Sadhguru Photo (2)

Sadhguru este un yogin, mistic, vizionar și unul dintre cei mai bine vânduți autori New York Times. A fost numit unul dintre cei mai influenți 50 de oameni ai Indiei, iar munca lui Sadhguru a atins viețile a milioane de oameni în toată lumea prin programele lui transformaționale. Abordarea lui nu subscrie niciunui sistem de credință, dar oferă metode puternice și dovedite pentru transformarea personală. Oferind înțelegeri mai profunde asupra unui termen înțeles greșit timp de multă vreme, cartea lui Sadhguru – „Karma: Ghidul unui Yogin pentru Crearea Propriului Destin” – este deja disponibilă în limba engleză din 27 aprilie 2021.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați:

ishaeu.org/CDNews-Karma

Pentru toate cererile, vă rugăm să trimiteți un mail la adresa: communications.eu@ishafoundation.org