Cafeaua, in topul bauturilor preferate de romani. Cand si cum e bine sa bei cafea pentru a avea beneficii maxime pentru sanatate
Cafeaua se bucura in zilele noastre de o imensa popularitate fiind printre cele mai consumate bauturi nealcoolice, alaturi de apa si ceai, atat in Romania cat si pe glob. Vestea buna pentru iubitorii cafelei este ca, in afara de gustul ei savuros, aceasta bautura face minuni pentru sanatate.
Dar ce face cafeaua sa fie atat de apreciata si iubita in lume?
Cafeaua se obține prin prăjirea și măcinarea boabelor de cafea sau a plantelor de cafea, si, studiile au demonstrat ca are in componenta substanțe care vă pot ajuta să vă protejați, inclusiv de boala Alzheimer, de bolile ficatului și de inimă.
Datorită conținutului său de cofeină, o substanță psihoactivă, cafeaua este stimulanta si iti asigura un mult dorit ‘boost” de energie, imbunatatind memoria si atentia. Se pare ca, doua cani de cafea pe zi reduce considerabil riscul de sinucidere, deoarece cofeina stimuleaza productia de serotonina, dopamina si norepinefrina, responsabile pentru o stare de spirit ridicata.
Cand si cum trebuie consumata cafeaua
Deși mulțe persoane prefera să își înceapă ziua în fata unei cesti de cafea aburinde, potrivit studiilor, cafeaua nu trebuie niciodată consumata înainte de micul dejun. Și asta din cauza cofeinei care va stimula creșterea zaharului din sânge și astfel va creste si producția de insulină în organism. Acest fenomen poate fi controlat atunci când există alimente în stomac, așa că asigurați-vă că ați mâncat ceva înainte să savurați o cafea.
La fel de important este calitatea cafelei, așa că ar fi bine să fiți atenți și la ce produse cumpărați. Este vorba de modul în care planta de cafea a fost cultivată, culeasă și mai apoi despre cum au fost prelucrate și depozitate boabele de cafea. La fel de importante pentru calitatea cafelei sunt prăjirea boabelor de cafea și prepararea propriu-zisă a ei.
Metoda espresso sau ibric este potrivită pentru cei care doresc o cafea intensă și licoroasă, iar pentru un gust mai bine conturat și vivace poți folosi metoda filtrului de cafea (cafetieră) sau presei. Cei mai mulți specialiști recomandă cumpărarea de cafea boabe pentru ca măcinarea să fie realizată înainte de prepararea cafelei. Dacă nu aveți deja un brand preferat, noi vă recomandăm cu încredere marca de cafea Lavazza, o marcă ce până acum nu ne-a dezamăgit niciodata.
Nu bea cafea inainte sa mergi la analize
Nu consuma cafea înainte de a merge la laborator pentru recoltarea probelor de sânge. Motivul este acela că această băutura, la fel ca alcoolul, sucul sau ceaiul, poate conține substanțe care să influențeze rezultatele analizelor. De aceea, medicii recomandă să consumăm doar apă înainte de a merge la analize, fără să consumăm alimente solide sau lichide.
sursa foto: pixabay.com
Citeste si

Nu știi ce tip de cafea să mai încerci? Iată top 3 cele mai populare sortimente printre iubitori de cafea
