Anatol Basarab, despre numerologie, Dumnezeu si extraterestrii
Pentru ca Anatol Basarab, psiholog si numerolog din Republica Moldova, se bucura de o tot mai mare apreciere in Romania, ne-am gandit sa impartasim cititorilor noastri cateva fragmente dintr-un interviu in care parapsihologul impartaseste din secretele sale.
Anatol Basarab despre numerologie: “Eu, personal, nu pot sa-i dau o definitie numerologiei, pentru ca ea este data de foarte mult timp, de oameni care si-au dedicat viata cercetarii ei. Dar pentru mine este o stiinta holistica. Tocmai din cauza asta, lumii moderne ii este greu s-o accepte ca pe o stiinta. Dar noi catre asta ne vom indrepta, catre stiintele holistice, care se desprind de lumea materiala, marxist-leninista. Si vom incepe sa privim realitatea, inclusiv omul, ca pe ceva ce inseamna mult mai mult decat un obiect ce poate fi masurat, cantarit si obiectivat.Numerologia este o stiinta a masurii. Exista o discutie foarte veche, intre materialisti si idealisti: ce primeaza, materia sau spriritul? S-au luptat tot timpul intre ei, asa a aparut dialectica intre materialisti si idealisti. Definitia spune in felul urmator: materia trece in spirit sau spiritul isi capata intruchipare pe masura complexitatii sale. Si am folosit cuvantul “masura”. Asta este si numerologia, o stiinta a masurii, care se ocupa de valoarea calitativa a cifrelor, si nu de cea cantitativa, asa cum o fac matematicile. De la bun inceput, cifrele au aparut ca niste simboluri, ca niste principii, ca un set de legi. Abia mult mai tarziu, cand oamenii au devenit mai egoisti, ele s-au transformat in simple cantitati. Documentele cele mai vechi arata ca oamenii intotdeauna au stiut a scrie, dintotdeauna au stiut a numara. Ca noi suntem invatati in scoala ca omul a descoperit cifrele si literele cu nu stiu cate mii se ani in urma… este total fals. Asta este numerologia, o stiinta care se ocupa de valoare calitativa a cifrelor, a lumii, a universului.
Cam pe la varsta de 11 ani, aveam un profesor extraordinar, preda fizica. Pe vremea aceea, existau asa-zisele activitati extrascolare. Eu mi-am ales astronomia pentru cercul de activitate. Si, impreuna cu profesorul meu, mergeam noaptea pe acoperisul scolii si priveam la diferite obiecte ceresti. El era pasionat de numerologie, dar nu isi dadea seama prea bine de lucrul asta. Il pasionau cifrele si calculele. El mi-a spus, de exemplu, ca distanta de la Pamant la soare sau la luna nu este una intamplatoare. Tot cautand, a gasit echivalentele tuturor distantelor respective, la scara mai mica, in corpul uman. De exemplu, distanta de la luna la Pamant este aceeasi dintre creier si coccis, sa zicem, la scara adaptata, desigur. Pe mine m-a interesat foarte tare lucrurile astea si au inceput sa ma pasioneze sirurile de cifre. Cercetand, mai tarziu, numerologia, mi-am dat seama ca cifrele nu sunt doar niste simboluri. Ele au fost scrise in forme diferite – forma araba este cea mai moderna –, dar cu foarte multa logica.
De exemplu, cifra 1, gandeste-te, are un singur colt. Cifra 2 are doua colturi, cifra 3 are trei colturi si tot asa. Si 0 n-are nici un colt, dar pentru ca din el rasar toate colturile, este cifra absoluta. Daca cifrele au aparut in lumea noastra, atunci ele sunt mai mult decat un semn grafic. Ele reprezinta o taina, o cunoastere care poate fi explicata. Asa a aparut pasiunea mea pentru numerologie, incercand sa descopar aceste taine.
Anatol Basarab despre extraterestrii: “Exista, sunt comunitati de guvernanti, daca le putem spune cluburi sau organizatii, care au intrat in relatie cu civilizatii extraterestre de foarte mult timp. Iar acele civilizatii le si spun ce au de facut ei, ca guvernanti, ca si conducatori. Si au cam incurcat-o, pentru ca civilizatia cu care au intrat in legatura e, sa spunem asa, de joasa speta. Ea nu-si doreste evolutie, ci vine mai mult din partea diavolului. Sunt documente oficiale, numai cine nu vrea nu poate sa le vada”.
Anatol Basarab despre Dumnezeu: ” noi am fost invatati ca exista patru imparatii. Minerala, vegetala, animala si umana. Incetul cu incetul, ne-am asezat deasupra intregului lant si ne-am considerat pe noi insine dumnezei. Apoi, ca o civilizatie egoista ce suntem, ne-am creat un Dumnezeu si ni L-am facut cadou. Din acel moment, tot timpul am incercat sa-L coboram pe Dumnezeu la nivelul nostru de intelegere si sa-L facem unul dintre noi. Un Dumnezeu care ne ajuta, ne iarta pacatele, ce-i spunem noi, in general, aia face. Pentru ca noi L-am compus, pentru ca noi Il iubim, el trebuie sa faca si gata. Asta se raspandeste chiar si in plan familial: “Ioane, eu te iubesc, si pentru ca te iubesc, tu trebuie sa faci asta!”. Dar eu ma simteam foarte bine neiubit fiind, acum, doar pentru ca tu ma iubesti, trebuie sa fac atat de multe lucruri? Atunci, n-ai vrea sa nu ma iubesti, pentru ca mi-era mai bine cand nu ma iubeai! Eram liber si nu trebuia sa fac nimic. Daca tu ma iubesti, iubeste-ma, dar nu trebuie sa ma schimb eu. Noi, cu Dumnezeu, facem acelasi lucru, dupa placerea noastra, in loc sa ne indumnezeim si sa Il intelegem, sa ne ridicam la planul lui de dumnezeitate, nu sa-L coboram in planul nostru uman si sa-L facem unul dintre noi. Vedeti, nici asta nu mai functioneaza, influenta religiei scade, iar din cauza asta, oamenii se intorc tot mai mult la paganism. Vedem cum in biserici se fac tot felul de magii care se faceau si inainte de crestinism. In Biserica noastra, vedem o serie de simboluri, dar asta nu inseamna ca inainte nu era nimic. Era si atunci o religie, o valoare, un sistem de valori. Nu stim nici astazi care e “mai” adevarat.
Eu cred ca exista mai multi zei, peste care sta un singur Dumnezeu. Asta spun si cele mai vechi tratate, nu ezoterice si oculte, ci chiar filosofice. Si eu tind sa-i cred pe acei oameni din trecut, care cel putin erau oameni, in comparatie cu noi, cei de astazi, care suntem niste soricei, aproape ca nu mai exista nici un fel de viata in noi, in urma a ceea ce mancam, ce gandim… ”
Anatol Basarab este originar din Republicat Moldova, unde s-a instruit în domenii ce ţin de psihologie, parapsihologie. Este pasionat de astrologie şi numerologie, ştiinţe pe care le studiază de la vârsta de 15 ani. Ca psiholog a fost angrenat în multe programe de cercetare la Universitatea din Moscova. În Rusia a lucrat cu echipele care au pregătit astronauţii pentru călătoriile spaţiale. În România a venit la începutul anilor ’90. Este Vărsător, îi plac oamenii şi a pus la punct câteva tehnici psiho-energo-informaţionale cu aplicabilitate în domeniul psihologiei şi al dezvoltării personale.