test

Perspectiva romaneasca cu privire la Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)

Perspectiva romaneasca cu privire la Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)

Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat dezbaterea pe tema Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), vineri, 20 martie a.c. Evenimentul a avut loc cu zece zile înaintea supunerii la vot în Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European a propunerii de regulament pentru instituirea Fondului european pentru investiții strategice. Votul în plenul Parlamentului European este preconizat a avea loc la sesiunea de plen din luna iunie.

Au participat la masa rotundă următorii deputați europeni: Theodor Stolojan, membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare (PPE),  Cătălin Ivan, membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare S&D), Siegfried  Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete (PPE). Au mai participat reprezentanți ai administrației publice și ai altor instituții și organizații care au avut intervenții în cursul dezbaterii.

Mădălina Beatrice MIHALACHE, Șeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România, a deschis evenimentul, arătând importanța dialogului între reprezentanții Parlamentului European și instituțiile românești, dezbaterea punând în evidență o perspectivă românească cu privire la propunerea de regulament pentru instituirea Fondului european pentru investiții strategice.

Deputatul european Theodor STOLOJAN a declarat: Ca europarlamentar, am propus două amendamente, dintre care primul se referă la evitarea unei concentrări a fondului pe arii geografice și pe sectoare (de exemplu, de a nu avea o mare concentrare a Fondului în proiecte de infrastructură), amendament care este susținut și de Guvernul României în cadrul Consiliului. Al doilea amendament este legat de o asistență specială cu privire la statele membre cu piețe nedezvoltate, cum este și România.

De asemenea, europarlamentarul Theodor STOLOJAN a accentuat importanța pentru România a stabilirii strategiei și priorităților în diverse sectoare economice (transport, energie), menționând că va fi necesar să fie prezentate proiecte mature, care să fie susținute de studii de fezabilitatea, acordând importanță  accesării cât mai timpurii a instrumentului european pentru asistență.

Deputatul european Cătălin IVAN a evocat contextul economic în care apare această inițiativă. Contextul se referă la lipsa unei piețe unice europene, ceea ce face ca un agent economic să se confrunte cu dificultăți de finanțare total diferite de la un stat membru la altul și cu un nivel al taxelor diferit. Eurodeputatul a accentuat importanța unei perspective europene pe care trebuie să o aibă România: România trebuie să înceapă să gândească la nivel european, proiecte în colaborare cu alte state membre ale Uniunii Europene. FEIS trebuie să susțină doar investiții strategice, de mare anvergură, cu risc foarte mare. De asemenea, susținerea IMM-urilor poate fi un avantaj foarte mare dacă acestea pot căpăta anvergură.

Deputatul european Siegfried MUREȘAN a declarat: Sunt un susținător al acestui proiect, categoric există un deficit de investiții și, cu toate acestea, nu dorim să cheltuim mai mulți bani ai cetățenilor și dorim investiții în zone care să consolideze economia europeană, să o facă mai competitivă, investiții în cercetare, în inovare.

În modulul “Fondul european pentru investiții strategice: un impuls pentru creștere economică și dezvoltare?” Attila Gyorgy, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor Publice, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație, Banca Națională a României, Florin Dănescu, Președinte executiv, Asociația Română a Băncilor și alți reprezentanți ai instituțiilor publice și societății civile românești, au intrat în dialog activ cu deputații europeni implicați în evaluarea și votarea propunerii de regulament pentru instituirea Fondului european pentru investiții strategice.