Ce este bonitatea fiscală și cum te poate ajuta să obții un credit avantajos pentru compania ta
În sistemul de creditare bancară, bonitatea clienților reprezintă elementul principal în funcție de care este acordat un împrumut. Instituțiile financiare verifică buna credință a persoanelor care solicită anumite sume de bani, însă, acordă o atenție deosebită companiilor care intenționează să acceseze un credit. Credibilitatea companiilor reprezintă suportul material și moral în baza căruia sunt alocate resursele financiare, de aceea, băncile trebuie își cunoască foarte bine potențialii clienți printr-o acțiune de analiză și documentare. Bonitatea fiscală a persoanelor juridice este esențială pentru instituțiile de credit care le filtrează cu atenție afacerile, pentru a le promova doar pe cele care sunt fiabile, eficiente și legale.
Ce este bonitatea fiscală
La acordarea creditelor, băncile își asumă un anumit grad de risc pe care încearcă să-l reducă prin examinarea atentă a potențialilor debitori, aplicarea unor politici prudente și stabilirea limitelor de expunere. Bonitatea fiscală reprezintă capacitatea agentului economic de a face față tuturor obligațiilor de plată la scadență și obligațiilor declarative la termen. Practic, banca este interesată să știe, înainte de a acorda împrumut unei firme, dacă aceasta poate restitui, în întregime și în perioada menționată, creditul contractat și dobânda aferentă. Analiza bonității îi permite instituției financiare să-și formeze o imagine asupra clientului și să stabilească gradul de incertitudine pe care intenționează să-l suporte referitor la acesta. Cea mai simplă definiție pentru bonitatea fiscală este nivelul de apreciere pe care banca îl acordă unei companii în momentul manifestării intenției de a contracta un credit bancar.
Cum se determină bonitatea unui client
Contrar opiniei generale, decizia de a acorda un împrumut nu este spontană, ci survine analizei situației economice, financiare, fiscale și legale a solicitantului, după evaluarea performanțelor acestuia și a capacității sale de a rambursa mijloacele bănești solicitate.
Pentru determinarea bonității unui client, se ține cont de o serie de indicatori cum ar fi lichiditatea, solvabilitate, gradul de îndatorare al debitorului, rentabilitate sau desfășurarea activității în mod legal și potrivit statutului de funcționare. De asemenea, și dinamica cifrei de afaceri, fondul de rulment, viteza de rotație a activelor circulante, trezoreria netă sau gradul de acoperire a dobânzii cuantifică bonitatea firmelor solicitante de împrumuturi. În plus, pe lângă capacitatea de plată, la evaluarea bonității se ține cont și de aspecte precum datoriile la bugetul de stat, îndeplinirea obligațiilor fiscale, imaginea publică a companiei, continuitatea în activitate, schimbările în planul de business, istoricul plăților sau mențiunile în Centrala Incidentelor de Plată.
Cum te poate ajuta bonitatea fiscală să obții un credit avantajos
Bonitatea fiscală evaluează atât situația financiară a companiei tale cât și seriozitatea firmei în mediul socio-economic. Câștigarea încrederii instituției financiare prin prisma unei situații patrimoniale și financiare deosebite, a unei relații bune cu partenerii de afaceri și a profesionalismului conducătorilor entității conduce la acordarea unui credit avantajos. Deși, mulți antreprenori consideră că bonitatea fiscală ține doar de acordarea sau neacordarea unui credit, în realitate, aceasta influențează, într-o măsură semnificativă, termenii de acordare a împrumutului.
Bonitatea îți permite să negociezi condiții mai bune în ceea ce privește nivelul avansului pentru creditul solicitat ori să stabiliți împreună termene de plată favorabile sau care țin cont de sezonalitatea afacerii tale, dacă este cazul. Totodată, bonitatea fiscală îți poate fi de folos și în ceea ce privește garanțiile solicitate pentru acordarea unui împrumut. Cu siguranță, băncile nu vor avea nevoie de asigurări suplimentare în cazul unor firme considerate de încredere.
În concluzie, păstrarea unui istoric financiar și fiscal curat și a unor relații de calitate cu toți partenerii de afaceri asigură obținerea unui împrumut mult mai avantajos de la instituțiile de credit. O imagine impecabilă nu este ușor de trecut cu vederea, așa că, mai mult ca sigur compania ta nu va întâmpina nici un fel de probleme, atunci când intenționează să contracteze un împrumut întrucât reputația sa îi va facilita accesul la condiții mai bune de creditare.
Citeste si
