test

3 hoţi amatori, autorii “Jafului secolului”

3 hoţi amatori, autorii “Jafului secolului”

Autorităţile au făcut lumină în cazul tablourilor de mare valoare furate din Rotterdam, numit şi “Jafului secolului” deoarece pânzele valorau 18 miloane de euro. Se pare că cele şapte tablouri au fost furate de trei români toamna trecută din muzeul Kunsthal din Rotterdam, însă eforturile autorităţilor române şi olandeze de a le recupera au rămas fără rezultat. Picturile au fost arse de către mama unuia dintre hoţi în soba din baia casei. Autorii marelui jaf nu au fost nici pe departe profesionişti, ci nişte amatori, dornici de îmbogăţire rapidă. Cei trei români nu au ştiut ce fură şi nu aveau nici clienţi bogaţi cărora să le livreze operele de artă.

Dosarul “Jaful secolului” a ajuns la sfârşit. Cele şapte tablouri au fost furate de către Radu Dogaru, Eugen Darie şi Mihai Alexandru Bitu. Tablourile au fost ascunse în perne şi aduse în România, în localitatea Carcaliu, Tulcea Când poliţia a luat urma lor, mama lui Radu Dogaru le-a ars în sobă. Iniţial, tablourile au fost îngropate în cimitirul de lângă locuinţa acesteia.

“Am făcut întâi focul în soba din baia mea, dupaăâ care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile. Am băgat sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri fără să-l mai desfac în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet”, se arată în declaraţia Olgai Dogaru, mama unuia dintre hoţi, arestată în dosar.
Paguba de 18 milioane euro reprezintă valoarea de asigurare a tablourilor, evaluate însă la 200 de milioane de euro.
Cei trei hoţi tulceni care au furat din Muzeul Kunsthal lucrări semnate de Picasso, Matisse, Gauguin, Meijer de Haan, Monet şi Lucian Freud, au fost trimişi în judecată de procurori sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional, aderare la grup infracţional, furt calificat, tăinuire şi nerespectarea regimului muniţiilor.

Amatorism românesc

Din rechizitoriul anchetei reiese că aceştia au ajuns să sustragă din întâmplare tablourile. Românii doreau să facă rost de nişte bani de cheltuială şi s-au gândit să dea câteva spargeri la muzee. Aşa că, la începutul lunii octombrie, anul trecut, Radu Dogaru şi Eugen Darie s-au urcat în maşină şi au pornit GPS-ul ca să le indice câteva muzee din Rotterdam, asta pentru că ei nu ştiau niciunul. În oraşul olandez sunt peste 30 de astfel de centre expoziţionale.
Astfel, tulcenii au intrat în primul muzeu care le-a apărut pe GPS, era vorba de Muzeul de Istorie a Naturii. După o plimbare prin sălile de expoziţie şi-au dat seama că exponatele naturale ( păsări, animale etc.) nu sunt obiecte ce pot fi comercializate.
Dezamăgiţi, tinerii au ieşit din muzeu gata să abandoneze planul de a jefui o sală expoziţională. “Ieşind din acest muzeu, cei doi inculpaţi au văzut că în apropiere se află o sală de expoziţii, cunoscută sub numele de Muzeul Kunsthal”, se mai precizează în rechizitoriul anchetatorilor.
Tinerii au intrat în sălile cu lucrări plastice şi au observat că sunt camere de luat vederi doar la intrări/ieşiri şi în spaţiile expoziţionale. S-au întors în zilele următoare, însoţi de prietene, şi au pretins că sunt amatori de artă, stând mai multe ore în muzeu. Au pus ochii pe tablourile de mici
dimensiuni realizate de pictori despre care citiseră în ultimele zile în cărţi. După ce au sustras tablourile, hoţii tulceni s-au gândit să le aducă în ţară şi să le vândă la cunoscuţi.

Nu ştiau ce au furat

Se pare că cei trei infractori români nu au ştiut iniţial despre valoarea “prăzii”. Abia în România, după ce au expertizat pânzele, şi-au dat seama de cât de valoroasă e captura lor.
Potrivit rechizitoriului, aceştia sperau “că o să se găsească un om cu bani în România care să le cumpere”, cum ar fi Gigi Becali, căruia hoţii voiau să îi facă o ofertă.
Procurorii susţin că Radu Dogaru şi Eugen Darie ar fi fost dispuşi să vândă tablourile furate pentru 400.000 de euro, cu toate că acestea valorau de 45.
de ori mai mult. După ce au fost arestaţi, tablourile ar fi ajuns în grija mamei lui Radu Dogaru şi a concubinei acestuia, Nataşa Timoftei. Femeile au decis să le îngroape, apoi să ardă picturile.

Pânze în valoarea de 18 milioane de euro

tablouriŞapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din Muzeul Kunsthal, din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt “Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, “La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, “Waterloo Bridge” şi “Charing Cross Bridge” de Claude Monet, “Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, “Autoportrait de Meyer de Haan” şi “Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.