„Tumor Board”- o noua sansa pentru pacientii oncologici

„Tumor Board”- o noua sansa pentru pacientii oncologici

Prezent la a VI-a editie a Conferintei Federatiei Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) care se desfasoara zilele acestea la Brasov, Prof. Dr. Christian Chiricuta, directorul medical al Centrului de tratare a cancerului Amethyst- Radiotherapy din Bucuresti va prezenta una dintre cele mai complexe si inovative abordari in tratarea bolnavilor de cancer- “Tumor Board”, abordare cu cele mai mari sanse de reusita comparativ cu o abordare unidisciplinara.

In cadrul comisiei medicale oncologice “Tumor Board” se analizeaza, se discuta si se evalueaza starea medicala si optiunile de tratament ale fiecarui pacient in parte, precum si strategia terapeutica de urmat. Ceea ce diferentiaza aceasta abordare in oncologie de oricare alta este aceea ca decizia de tratament este colectiva, integrata si luata in functie de recomandarile specialistilor fiecarui pacient, istoricul sau medical si evolutia starii sale de sanatate, precum si in functie de protocoalele internationale in radioterapie. Practica medicala a dovedit astfel, ca sansele de reusita in tratarea pacientilor oncologici sunt mult mai mari decat in cazul unei abordari clasice.

“Consider ca cea mai mare provocare in gestiunea afectiunilor oncologice este reprezentata de combinarea cu succes a catorva linii de tratament si practici precum chimioterapia, chirurgia, radioterapia sau hormonoterapia. Imi doresc ca aceste comisii medicale multidisciplinare sa devina o practica in tratarea cancerelor si in Romania. Fiecare pacient este unic si trebuie sa beneficieze de strategii terapeutice personalizate, care sa duca la cel mai bun rezultat, astfel ca nici un bolnav sa nu mai fie nevoit sa plece in strainatate pentru tratament”, a spus Prof. Dr. Christian Chiricuta.

“Tumor board”- comisiile medicale multidisciplinare prezente in prestigioase institute oncologice din Germania- au fost integrate de Prof. Dr. Christian Chiricuta inca de acum un an in Romania, in cadrul Centrului de Radioterapie Amethyst din Bucuresti, parte din cea mai moderna retea de centre specializate in tratarea cancerului din Europa.

Centrul de Radioterapie Amethyst si-a inceput activitatea in Bucuresti in septembrie 2012. Actualmente este singurul Centru de Radioterapie din Romania care utilizeaza tehnica IMRT-VMAT, una dintre cele mai noi si performante solutii de tratament a cancerului. Amethyst face parte din cea mai mare retea de centre specializate in tratarea cancerului din Europa. A dezvoltat parteneriate cu centre de excelenta precum Centrul de Oncologie Davidoff din Tel Aviv, Universitatea Wurzburg din Germania si Institutul European de Oncologie de la Milano (IEO). Impreuna cu acesti parteneri, Amethyst garanteaza pacientilor accesul la cele mai bune tehnologii si cunostinte in domeniul radioterapiei.