Inserarea implantului dentar – La ce sa te astepti

Inserarea implantului dentar – La ce sa te astepti

Dupa ce ai luat decizia de a-ti face un tratament cu implant dentar si ai fost instiintat de costurile necesare, este posibil sa te confrunti cu o mica retinere din cauza unor nelamuriri legate de ceea ce va urma, de eventualele dureri si de durata necesara pentru finalizarea tratamentului.

Inainte de toate, trebuie mentionat ca inserarea unui implant dentar nu este in niciun caz o procedura simpla, insa este cea mai buna metoda de reconstructie zambet atunci cand este nevoie de inlocuirea unui dinte lipsa.

Etapele tratamentului:

Radiografia dentara. Dentistul ar putea avea nevoie de una sau mai multe radiografii pentru o evaluare cat mai profunda a danturii. Razele X sunt utilizate pentru a determina starea oaselor si a gingiilor si pentru a identifica orice problema ce nu poate fi observata cu ochiul liber.

Stabilirea planului de tratament. In urma consultatiei si a radiografiilor, medicul stomatolog impreuna cu medicul protetician vor putea trage o concluzie asupra lucrarii protetice pe care o vor pune in practica, urmand sa faca un plan de tratament. Acest plan va contine toate interventiile necesare pentru a se ajunge la cel mai bun rezultat, precum si costurile financiare implicate si timpul estimat.

 

Interventia chirurgicala de inserare a implantului dentar. Exista 3 factori de care depinde succesul tratamentului: materialul biologic al pacientului, calitatea pe care o au materialele utilizate si, nu in ultimul rand, experienta stomatologului. Pacientul este anesteziat pe durata intregului proces de inserare a implantului, asadar nu se vor simti dureri in timpul acestei proceduri. Urmatorul pas consta in crearea unei incizii in gingie pentru expunerea osului in care se va introduce implantul. Urmeaza crearea unui canal in osul alveolar, loc in care se va insera implantul. Daca pacientul nu are suficient volum de os, medicul ii va recomanda o aditie osoasa. Aceasta este necesara pentru ca implantul sa aiba stabilitatea necesara pentru sustinerea unei coroane dentare. Dupa inserarea implantului, gingia este cusuta, iar pacientul poate pleca acasa, urmand sa se intoarca dupa o perioada de circa 7 zile pentru indepartarea firelor.

 

Perioada de vindecare. Aceasta dureaza, de obicei, intre 3 si 6 luni si este necesara pentru ca implantul sa se integreze in tesutul osos al pacientului, realizandu-se astfel osteointegrarea.

Atasarea coroanei dentare. Dupa finalizarea perioadei de osteointegrare, pacientului i se va atasa o capa de vindecare ce va ajuta gingia sa ia forma rotunda a capatului implantului, creand astfel o bariera biologica in fata bacteriilor. Urmeaza atasarea unui bont protetic, element ce va sustine noua coroana dentara. Apoi se ia amprenta bontului si a dintilor vecini (inclusiv a celor de pe arcada opusa), cu ajutorul careia tehnicianul dentar va efectua coroana dentara. In cele din urma, dupa ce se stabileste forma exacta a coroanei dentare, aceasta se ataseaza pe bontul protetic.

 

Doare tratamentul de implant dentar?

In timpul procedurii, datorita anesteziei, pacientul nu va simti nicio durere. Va simti insa niste vibratii si probabil o mica presiune.

Dupa ce trece efectul anesteziei, se va simti, cu siguranta, ca ceva s-a intamplat in gura. Dar, majoritatea oamenilor definesc aceasta senzatie ca fiind mai degraba un disconfort, nu o durere.

Adevarul este ca majoritatea procedurilor stomatologice din ziua de azi sunt nedureroase. Frica de necunoscut este cea care ne induce aceasta anxietate. Cand esti informat corect, ai un medic stomatolog in care ai incredere si stii la ce sa te astepti, lucrarile dentare pot fi niste experiente cu adevarat placute.