Dexametazona, medicamentul anti-Covid ieftin şi accesibil care poate salva 1 din 8 pacienţi în stare gravă

Dexametazona, medicamentul anti-Covid ieftin şi accesibil care poate salva 1 din 8 pacienţi în stare gravă

Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care sunt în stare gravă au mai multe şanse de supravieţuire datorită unui medicament pe bază de hormoni – dexametazona – folosit până acum pe scară largă, din 1970, arată un studiu preliminar al cercetătorilor britanici, recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Astfel, pretutindeni în lume, o persoană din opt conectate la ventilator ar putea fi salvată.

Specialiştii sunt entuziasmaţi de rezultatele studiului Universităţii din Oxford, deoarece asta înseamnă că tratamentul e disponibil la nivel global. Mai mult, medicamentul este ieftin, ceea ce înseamnă că poate fi administrat imediat, oriunde în lume.

„Este primul tratament cu eficienţă dovedită în reducerea mortalităţii la pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care au nevoie de ventilaţie artificială. Este o veste minunată, pentru care felicit autorităţile din Marea Britanie, pe cercetătorii de la Universitatea din Oxford şi pe ceilalţi participanţi la studiu care au contribuit la această descoperire ştiinţifică”, a fost mesajul publicat de medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Studiul cu privire la beneficiile dexametazonei a fost efectuat în Marea Britanie, pe 11.500 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, dun 175 de spitale din sistemul de stat. Din numărul total de pacienţi, 2.104 au fost aleşi aleatoriu pentru a primi câte 6 miligrame de dexametazonă pe cale orală sau intravenos, timp de 10 zile.

Citeste mai mult: adev.ro/qc3pvr