Cum se dezvoltă creierul copiilor crescuţi cu multă dragoste

Cum se dezvoltă creierul copiilor crescuţi cu multă dragoste

Rezultatele unui studiu recent au dezvăluit informaţii importante despre dezvoltarea creierului copiilor. Concret, creierul copiilor care primesc afecţiunea necondiţionată, mai ales a mamei, creşte de două ori mai repede comparativ cu cel al copiilor neglijaţi.

Demonstrarea acestui fenomen a fost posibilă cu ajutorul rezonanţei magnetice, care a dovedit diferenţe de volum în regiunea hipocampului, zona responsabilă de învăţare, memorie, dar şi de controlul emoţiilor şi recompensei. Practic, tehnica imagistică pune în evidenţă gradul şi localizarea zonei cerebrale activate, adică o creştere a fluxului de sânge, informează Ziare.com.

Mamele au fost rugate să simuleze o situaţie reală de viaţă, executarea unei sarcini în timpul în care trebuia să oprească copilul să desfacă un cadou împachetat foarte colorat. Au fost evaluate înregistrările video ale interacţiunilor între mamă şi copil şi punctate îndeplinirea sarcinii executate, păstrarea calmului în momentul în care copilul îi distrage atenţia şi suportul emoţional oferit copilului frustrat că nu poate face ce-şi doreşte. Imagistica a arătat un volum dublu în cazul hipocampului copiilor ale căror mame au fost mai calme şi au reuşit să ofere suport emoţional copiilor, cu un scor peste medie.

Creierul uman este construit pentru dragoste

Exista cateva structuri speciale care sunt implicate in experimentarea afectiunii: hipotalamusul, glanda pituitara, amigdala si hipocampul, fiind dintre cele mai importante. Aceste zone speciale din creier se influenteaza una pe alta prin eliberarea de neuromediatori si hormoni, producand efecte diverse. Substantele cele mai importante implicate in aparitia afectiunii sunt dopamina si serotonina, oxitocina si vasopresina.

citeste mai mult