test

7 afecțiuni cardiace care îți pun viața în pericol

7 afecțiuni cardiace care îți pun viața în pericol

Deși ne-am obișnuit să auzim des despre bolile cardiovasculare și pericolul legat de acestea, multe persoane subestimează încă aceste afecțiuni. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Acestea afectează inima sau vasele de sânge în diferite moduri și pot avea grade diferite de severitate. Astfel, în timp ce unele boli cardiovasculare sunt ușor de gestionat, altele pun viața în pericol. 

 

Bolile cardiovasculare ucid prin complicațiile majore pe care le provoacă, cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard sau stopul cardio-respirator. Prevenția primară, adică prevenția apariției acestor boli, este de preferat. Totuși, dacă bolile au apărut deja, obiectivul principal este prevenția secundară – prevenirea complicațiilor asociate bolii. Iată care sunt afecțiunile cardiace care îți pun viața în pericol.

 

1. Cardiopatia ischemică

Cardiopatia ischemică reprezintă ateroscleroza la nivelul arterelor coronare ale inimii. Ateroscleroza presupune îngroșarea canalului arterial prin depuneri de grăsimi, ceea ce îngreunează circulația sangvină la nivelul inimii. 

 

Cardiopatia ischemică poate fi asimptomatică, însă în stadiile avansate provoacă angină pectorală – dureri în piept, cu iradiere spre braț, umăr, maxilar, stomac, asociate cu dificultăți de respirație, stare de confuzie, oboseală marcată. Pericolul legat de cardiopatia ischemică este infarctul miocardic acut, cu risc ridicat de deces. Acesta se manifestă asemănător anginei pectorale, însă durerile nu se ameliorează la repaus și sunt prelungite. Infarctul de miocard este o urgență medicală

 

Cardiopatia ischemică se tratează prin medicamente, însă o eficacitate ridicată o are angioplastia cu balon și stent, o procedură minim invazivă prin care se lărgește vasul de sânge afectat și se îmbunătățește fluxul sangvin.

2. Fibrilația ventriculară

Fibrilația ventriculară este o formă de aritmie severă – tulburare de ritm cardiac – manifestată prin episoade de bătăi foarte rapide, haotice (până la 350 de bătăi pe minut), la nivelul camerelor inferioare ale inimii. Fibrilația ventriculară cauzează moarte subită prin stop cardio-respirator. 

 

Cel mai eficient tratament în cazul pacienților cu fibrilație ventriculară este implantarea de defibrilator cardiac. Defibrilatorul cardiac este un dispozitiv mic care se implantează sub pielea de la nivelul pieptului. Acesta monitorizează ritmul cardiac, depistează ritmul anormal și îl normalizează prin șocuri electrice. Astfel, poate fi prevenită moartea subită la acești pacienți.  

3. Tahicardia ventriculară

Tahicardia ventriculară cuprinde mai multe tipuri de aritmii foarte rapide care afectează ventriculii, camerele inferioare ale inimii. Tahicardia ventriculară poate degenera în fibrilație ventriculară, cu riscul ridicat de deces. Această afecțiune poate fi tratată cu ajutorul defibrilatorului cardiac implantabil sau prin ablație cu radiofrecvență. Ablația cu radiofrecvență este o procedură minim invazivă prin care se distruge țesutul cardiac răspunzător de declanșarea aritmiei. 

4. Fibrilația atrială

 

Fibrilația atrială este o tulburare de ritm cardiac, caracterizată de bătăi foarte rapide și neregulate la nivelul camerelor superioare ale inimii – atrii. Fibrilația atrială este asociată cu un risc ridicat de accident vascular cerebral, deoarece favorizează formarea cheagurilor de sânge și trimiterea acestora în circulație. Tratamente eficiente sunt ablația cu radiofrecvență sau cardioversia electrică – aplicarea de șocuri electrice pe piept, cu anestezie. 

 

5. Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă

Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă este o formă severă de cardiomiopatie hipertrofică. Aceasta presupune îngroșarea mușchiului cardiac, care produce obstrucție în calea circulației sângelui – inima nu mai poate pompa eficient. 

 

Cardiomiopatia hipertrofică este asociată și cu alte afecțiuni, cum ar fi fibrilația atrială, insuficiență cardiacă sau boli ale valvelor cardiace. De asemenea, boala poate provoca moarte bruscă, mai ales la pacienții sub 30 de ani. Se poate trata prin operație pe cord deschis, proceduri minim invazive și implantare de defibrilator cardiac (dacă sunt prezente aritmii severe).

6. Boli ale valvelor cardiace

Valvele cardiace sunt membrane care se găsesc în interiorul inimii. Acestea se închid și se deschid, pentru a lăsa sângele să treacă sau pentru a împiedica sângele să se întoarcă în compartimentul anterior. Practic, acestea fie nu se închid corespunzător, fie sunt prea înguste. 

 

Bolile valvelor inimii sunt periculoase deoarece provoacă stagnarea sângelui și apariția cheagurilor, fiind asociate cu complicații ce pun viața în pericol, cum ar fi fibrilația atrială. Prolapsul de valvă mitrală, regurgitarea mitrală și stenoza mitrală sunt exemple de boli ale valvelor cardiace asociate cu complicații. Afecțiunile se pot trata prin proceduri intervenționale sau chirurgicale.

7. Malformații congenitale cardiace

Malformațiile congenitale cardiace sunt de obicei diagnosticate la varste fragede, în copilărie. Aceste boli sunt caracterizate de o structură anormală a inimii, care afectează întreaga circulație sangvină la nivelul organismului și pot duce la diferite complicații (aritmii severe, AVC, moarte subită, hemoragii intracerebrale). 

 

Exemple de malformații cardiace sunt defectul septal atrial și defectul septal ventricular, care  reprezintă comunicări anormale (găuri) între compartimentele inimii care în mod normal sunt separate. Se pot trata prin intervenții minim invazive sau chirurgie.

 

Așadar, bolile cardiace sunt asociate cu complicații amenințătoare de viață. Mergi la medic anual pentru investigații de rutină și nu neglija tratamentul, dacă ai fost diagnosticat cu o afecțiune cardiacă.