Stephen Hawking si vorbele sale memorabile – Existenta lui Dumnezeu, handicapul care poate fi util, dezastrul ce ar urma daca luam legatura cu extraterestrii

Stephen Hawking si vorbele sale memorabile – Existenta lui Dumnezeu, handicapul care poate fi util, dezastrul ce ar urma daca luam legatura cu extraterestrii

Scopul meu este sa inteleg complet universul: de ce este asa si de ce exista”, spunea Stephen Hawking, una dintre cele mai stralucitoare minti ale timpurilor noastre. Opiniile sale au starnit un interes urias, fie ca a fost vorba de nevoia oamenilor de a intemeia colonii pe alte Planete sau de faptul ca nu ar fi fost nevoie de o fiinta divina pentru creatia Universului. Hawking a spus ca trebuie sa evitam cu orice pret contactul cu extraterestrii si tot el a spus ca filozofia nu a mai tinut in ultimul timp pasul cu avansul stiintific si nu mai este in stare sa raspunda la intrebari fundamentale. Hawking a murit recent, la resedinta sa din Cambridge.

Universul nu a fost creat de Dumnezeu, ci a luat nastere datorita legilor fizicii 

Universul a luat nastere datorita actiunii spontane si inevitabile a legilor fizicii, iar Divinitatea nu a avut niciun rol in acest proces de creatie, sustinea intr-o noua carte, Hawking. In cea mai cunoscuta carte a sa, “O scurta istorie a timpului”, acum doua decenii, savantul nu excludea implicarea Divinitatii in nasterea Universului si vorbea de conceptul de “minte a lui Dumnezeu”.

Teoria era prezentata intr-o noua carte a lui Hawking, The Grand Design, volum care s-a lansat in septembrie 2010. Cartea, scrisa impreuna cu fizicianul american Leonard Mlodinow sustinea teoria conform careia pentru crearea universului nu a fost nevoie de interventia unei forte divine, iar Big Bang-ul a fost rezultatul “inevitabil” al legilor fizicii.

Practic, Universul a fost o creatie spontana guvernata de legile fizicii, teorie ce contrazice vechiul model newtonian care sustine ca Universul a fost plamadit de un Creator pentru ca altfel nu ar fi putut lua nastere din haos.

“Pentru ca exista o lege precum cea a gravitatiei, Universul poate lua nastere chiar si din nimic (…) Creatia spontana este motivul pentru care exista Ceva, in loc Nimic si motivul care face ca si Universul sa existe si noi sa existam”, spunea Hawking.

“Faptul ca noi oamenii – care suntem practic colectii de particule fundamentale din natura – am ajuns atat de departe in intelegerea legilor care ne guverneaza pe noi si Universul din jurul nostru – reprezinta un triumf”

“Cred ca cea mai simpla explicatie este ca nu exista Dumnezeu. Nimeni nu a creat Universul si nimeni nu ne dicteaza soarta. Aceste lucruri ma determina sa imi dau seama ca, probabil, nu exista nici rai, dar nici viata dupa moarte. Avem o singura viata sa apreciem minunatul design al Universului si pentru asta sunt foarte recunoscator”
.

Ar fi riscant sa incercam sa comunicam cu o civilizatie extraterestra

Daca am gasi fiinte inteligente pe alte planete am face fara indoiala cea mai mare descoperire stiintifica din istorie, insa trebuie sa fim prudenti daca vrem sa comunicam cu aceste forme de viata, fiindca am putea avea soarta crunta a bastinasilor din Americi dupa sosirea europenilor, spunea pentru BBC Stephen celebrul astrofizician, la inceput de 2012, cand implinea 70 de ani.

“Daca am gasi forme inteligente de viata in Univers am fi in fata celei mai mari descoperiri stiintifice”, a spus Hawking, raspunzand unei intrebari venite din partea unui utilizator Twitter. “Ar fi insa riscant sa incercam sa comunicam cu o civilizatie extraterestra”, avertiza savantul britanic.

“Daca extraterestrii ar decide sa ne viziteze, finalitatea ar fi similara cu ce s-a intamplat cand europenii au sosit in America. Lucrurile nu s-au sfarsit bine pentru amerindieni”
, spune Hawking, care face referire la efectele dezastruoase pe care sosirea europenilor la final de secol XV le-a avut asupra populatiilor din cele doua Americi. Atunci, multe orase au fost distruse de spanioli, un numar mare de indigeni au fost ucisi, iar bolile aduse de europeni au decimat populatii lipsite de imunitate.

Spatiul cosmic poate fi nu doar sursa unui dezastru pentru rasa umana, ci trebuie sa ajunga sa reprezinte salvarea speciei umane. “Este esential sa colonizam spatiul cosmic. Cred ca pana la urma vom intemeia colonii care se pot sustine singure pe Marte si pe alte corpuri ceresti din Sistemul Solar, chiar daca probabil acest lucru nu se va intampla in urmatoarea suta de ani”, a raspuns Hawking intrebarii unui cititor din Tara Galilor.

Oamenii trebuie sa intemeieze colonii in spatiu din cauza ca in cel mult o mie de ani un dezastru poate afecta grav viata pe Terra, iar solutia este sa profitam de progresele stiintei pentru a ne extinde in lumi mai sigure.

Filozofia este un domeniu mort 

Filozofia nu a mai tinut in ultimul timp pasul cu avansul stiintific si nu mai este in stare sa raspunda la intrebari fundamentale precum De ce suntem aici? si Unde ne indreptam?, spunea Hawking in mai 2011, la conferinta Google Zeitgeist. El a conchis ca filozofia este un domeniu mort, iar stiinta este cea care ne poate ajuta sa aflam raspunsul la aceste intrebari care ne macina de mii de ani.

El a spus ca la intrebarile fundamentale despre univers vom gasi raspunsuri pornind de la acceleratorul de particule LHC si de la cercetarile spatiale.

“Cei mai multi nu se gandesc des la aceste intrebari, insa aproape toti ne intrebam cateodata de ce suntem aici, de unde am venit?. In trecut, filozofia trebuia sa raspunda la ele, insa filozofia este moarta. (…) Filozofii nu au tinut pasul cu dezvoltarile moderne aparute in stiinta, in special in fizica”, spune cunoscutul savant britanic.

“Oamenii de stiinta au devenit purtatorii tortei descoperirilor in cautarea cunoasterii”.

citeste continuarea pe Hotnews.ro