Solstitiul de vara 2017. Pe 21 iunie incepe vara astronomica si e cea mai lunga zi a anului

Solstitiul de vara 2017. Pe 21 iunie incepe vara astronomica si e cea mai lunga zi a anului

Solstitiu de vara 2017. Pe 21 iunie, la ora 7.24 debuteaza Solstitiul de vara cand ”Soarele sta drept” si cand debuteaza vara astronomica, cea mai lunga zi a anului 2017.

Din vechime, ziua este legata de strangerea recoltei, cand se aprind torte pe campuri pentru indepartarea daunatorilor.

La momentul solstitiului de vara, Soarele se va afla la 23° 27′ distanta unghiulara nord fata de ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului, potrivit astro-urseanu.ro.

Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.

Cuvantul ”solstitiu” deriva din latinescul ”solstitium”, care inseamna ”soare care sta drept”

In Romania, potrivit site-ului Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, solstitiul de vara 2016 se va produce pe 21 iunie la ora 01.34. Ziua cea mai lunga a anului 2016 va avea in Romania o durata de 15 ore si 32 de minute, iar cea mai scurta noapte din acest an va avea o durata de 8 ore si 28 de minute.

”La aceasta data are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Soarele aflandu-se la culminatie (pentru latitudinea medie a tarii noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata noptii fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv si crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor «nopti albe». Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers”, precizeaza site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

citeste mai mult pe Stirile ProTV

photo credit: Libertatea.ro