Gandul zilei: De la jocurile copilariei la jocurile de societate

Gandul zilei: De la jocurile copilariei la jocurile de societate

A te juca, in epoca demult uitata a copilariei, este probabil un act de o puritate egalata doar de insisi copiii care il practica. Poate de aceea, tot mai des, copilaria revine cu atat de multa placere in mintea celor care isi dedica din cand in cand un moment unui efort de introspectie.

Asa se face ca, mici fiind, ne apucam entuziast sa ne imaginam ca suntem detectivi, politisti, spioni, gardieni ai universului, supermani, batmani, spidermani si alti minunati super-eroi. Daca ar fi sa ma refer la experienta personala, imi aduc aminte ca, imaginandu-ma un soi de mare detectiv, cautam cu nesat si notam intr-un jurnal fiecare indiciu care ma ducea mai aproape de misiunea mea. Care era aceea? Una extrem de importanta: salvarea Pamantului.

Fie ca eram singur, cu familia sau impreuna cu prietenii de la bloc, nu oboseam niciodata si mai important, nu ma plictiseam niciodata sa ma joc. Pentru baietii din generatiile ’80-’90, si cred ca nimeni nu ma poate contrazice, de departe cel mai preferat joc al copilariei a fost fotbalul. Se juca oriunde si oricand si cu oricine. Batatoarele din spatele blocurilor serveau drept porti, iar cand aveai chef de ceva un pic mai oficial, se lua cu asalt curtea scolii.

Daca ar fi sa facem comparatie, pustii din ziua de azi, au la indemana o gama infinit mai variata de jocuri. Insa jocul nu se mai practica in exterior, sau afara. Acum ne jucam in casa. De la banalele jocuri pe televizor am trecut repede la consolele sofisticate, iar calculatoarele au fost repede inlocuite de tablete. Au aparut, de asemenea, o multitudine de jocuri la aparate online gratis. Mai nou, toata lumea prefera jocurile de societate sau board games. Insa de la mima, tabinet, table si sah s-a trecut repede la Dixit, Ticket to ride, Activity, Saboteur si inca multe altele. Se joaca gratis, cu bani, online, ofline, in retea, singur si in orice fel. Magia jocului, insa, a disparut.