Copilul petrece prea mult timp în fața ecranului? Află CUM poți îndrepta asta!

Copilul petrece prea mult timp în fața ecranului? Află CUM poți îndrepta asta!

Timpul interminabil pe care am fost nevoiți să îl petrecem închiși în casă, mai mult ca sigur nu și-a pus amprenta numai asupra ta, ci și asupra copilul tău. Cu parcurile închise, școlile și grădinițele la fel, cel mic și-a îndreptat atenția asupra jocurilor pe calculator sau telefon, în lipsă de altă activitate. Lumina albastră a ecranului este, însă, cât se poate de nocivă pentru el, cu rezultate devastatoare pe termen lung. Găsirea unei alternative este, deci, imperios necesară.

Iată câteva idei prin care îl poți ține ocupat pe cel mic, departe de ecranele luminoase

Jocuri offline în locul celor online

O schimbare vine întotdeauna treptat, așadar nu are rost să încerci să grăbești lucrurile. Dacă îl vezi pe cel mic captivat de jocurile de pe tabletă, laptop sau telefon îi poți sugera o alternativă la fel de atractivă: jocurile de masă. Acestea variază în funcție de vârsta așa că nu trebuie să îți faci griji cu privire la acest aspect. Interesant și nou, în joc pot fi implicate persoane reale, ca tine sau alți membrii ai familiei, ceea ce înlocuiește o experiență virtuală și solitară într-una interactivă și mult mai stimulantă. Și cine știe, poți fi și tu prins în febra jocului până la urmă! 

Plimbările în aer liber

După ce ai reușit să îl detașezi puțin din fața ecranul luminos, a venit timpul pentru următorul pas: activitatea în aer liber. Orice călătorie în afara mediului familial, în care era obișnuit să se joace, îl face să uite aproape complet de acestea. Așadar, este vital să petreceți cât mai mult timp pe afară. Și ce altă activitate ar putea captiva mai repede dacă nu mersul pe bicicletă? Dacă cel mic nu e destul de mare pentru a folosi una sau nu a învățat încă să o facă, nu îți face griji! Tricicletele rezolvă imediat această problemă! Intră și descoperă aici mai multe modele pentru prichindei și alege modelul ideal pentru micuțul tău. Astfel, combini utilul cu plăcutul, distracția cu exercițiul fizic, într-o perioadă în care obezitatea și sedentarismul devin probleme din ce în ce mai presante.

Gătitul pentru zilele ploioase

Există și zile în care vremea nu este, însă, de partea noastră, și în care nu putem, deci, să ne desfășurăm activitățile în aer liber. Pentru a nu-l lăsa, însă, pe cel mic să cadă din nou pradă dependenței pentru jocurile online îi putem cere ajutorul în bucătărie. Copilul este mereu încântat să ajute, să se facă cumva util nouă și astfel, să ne câștige aprobarea. Așadar, implicându-l și pe el în pregătirea mesei, suntem siguri că învață ceva extrem de util în orice moment al vieții, dar și că stă departe de ecranul telefonului sau al calculatorului. În plus, ce poate fi mai frumos decât mirosul de prăjituri proaspăt coapte alături de o cană de ceai aburindă într-o zi ploioasă?  

Cititul înainte de culcare

Cititul și beneficiile sale în dezvoltarea unui copil sunt absolut uimitoare. Nu doar imaginația este cea care se bucură de un avânt generos, ci și inteligența, atenția și răbdarea celui mic. Mai mult, cele mai noi studii arată că acei copii care au citit cărți de bunăvoie în copilărie beneficiază de salarii cu 5% mai mari decât cei care nu au făcut-o! Dragostea pentru cărți este și foarte simplu de dezvoltat: tot ceea ce trebuie să faci este să-i citești celui mic seară de seară pentru doar 15 minute. Dacă știi și unde să oprești povestea, cu atât mai bine. Cu timpul, copilul nu va mai aștepta venirea serii pentru a afla continuarea, ci va pune mâna singur pe carte să o afle singur. Captiv fiind acum în lumea fictivă a cărților cu vastele lor posibilități, sigur va da uitării joaca pe calculator. 

Ca orice proces, așadar, și detașarea copilul de ecranul luminos cere timp. Dar orice obicei învățat se poate uita dacă sunt apăsate butoanele potrivite. Demonstrându-i copilului prin diverse activități că lumea reală are mult mai multe posibilități și mistere decât cea a jocului, mai mult ca sigur că în timp se va convinge și el de asta. Până atunci ai răbdare și fii perseverentă, rezultatele vor veni de la sine!

Foto: Unsplash.com