5 idei de amenajari exterioare pentru curte sau gradina

5 idei de amenajari exterioare pentru curte sau gradina

Amenajarea curtii si gradinii este o activitate care imbina creativitatea si documentarea, astfel incat, la final, sa poti fi mandru de rezultatele obtinute. Daca vrei sa ai o curte unica si speciala, cu functionalitati personalizate si un aspect deosebit, iata 5 idei de amenajari exterioare, care te vor ajuta sa obtii ceea ce iti doresti.

Utilizeaza garduri de plasa sudata pentru delimitarea gradinii

Poti utiliza garduri de plasa sudata de la Mathaus atat pentru a delimita perimetrul curtii sau al gradinii, cat si pentru a delimita zone specifice din interiorul acestora. Spre exemplu, daca ai o curte mare, in care ai integrată și o gradina de legume, locul de joaca pentru copii si zona in care te relaxezi si primesti musafiri, poti delimita aceste zone cu ajutorul gardurilor din plasa sudata. Ulterior, poti masca gardul spre gradina de legume cu ajutorul plantelor cataratoare.

Amenajeaza o zona in care te poti relaxa si sa poti primi oaspetii

Pentru zona de relaxare selecteaza piese de mobilier de exterior care sa completeze designul si care sa ofere confort. Poti combina balansoarele de gradina cu sezlonguri, o masuta de cafea, scaune si taburete, astfel incat sa creezi o zona primitoare, in care sa dispui de suficient spatiu inclusiv pentru grupurile mari de musafiri. Aici, poti crea o combinatie de texturi si culoare, utilizand perne de forme si dimensiuni variate, elemente din sticla si fier forjat, ghivece de flori suspendate, felinare si alte elemente decorative care se potrivesc stilului abordat.

Construieste aleile intr-un mod creativ

Pentru alei poti utiliza o gama variata de materiale, asa cum sunt pavelele, pietrele plate sau caramizile, astfel incat sa obtii o delimitare creativa a spatiului. Adapteaza forma aleilor, designului exterior, astfel incat sa il sustina si sa il completeze. Poti construi alei in linii drepte si unghiuri definite atunci cand curtea trebuie sa aiba un aspect cat mai ordonat, insa atunci cand vrei sa aduci o nota de mister spatiului exterior, sunt mai potrivite aleile serpuite, care sa se piarda pe alocuri in spatele plantelor inalte.

Utilizeaza plante pentru fiecare sezon

Atunci cand iti amenajezi gradina, gandeste-te la fiecare sezon si alege plantele astfel incat sa ai mereu vegetatie in gradina. Primavara te vei bucura de o explozie de culoare si parfum oferita de zambile, narcise si lacramioare, care se armonizeaza perfect cu florile delicate ale pomilor fructiferi.

Vara este sezonul in care poti fi cel mai creativ si sa creezi un design exterior stratificat, cu ajutorul plantelor de inaltimi diferite. Aleile pot fi delimitate cu succes cu ajutorul straturilor de margarete, in timp ce intrarile pot fi strajuite de tufe bogate de bujori. Construieste bolte din trandafiri cataratori sau pereti verzi utilizand plasa sudata si zorele.

Toamna, tot acest spectacol colorat poate fi sustinut de crizanteme cu dimensiuni si culori variate, dalii, meri ornamentali si anemone japoneze. In sezonul hibernal, poti planta iasomie de iarna, care te va incanta cu aroma ei chiar si atunci cand temperaturile sunt foarte scazute, spanz pentru un plus de culoare sau poti crea un decor exterior de poveste cu ajutorul coniferelor, asa cum este ienuparul, care se va integra perfect in gradina in orice sezon.

Alege luminile in functie de zona in care vor fi amplasate

Susele de iluminat pentru gradina variaza in functie de locul in care vor fi utilizate. Pentru a ilumina aleile poti utiliza stalpi decorativi mobili, pe care sa ii poti muta atunci cand este nevoie de mai multa lumina intr-o zona specifica. In spatiile mari poti monta stalpi bollard, atat pe marginea aleilor cat si pe gazon. Proiectoarele cu geam mat sunt ideale pentru iluminarea ornamentala a vegetatiei, pentru gazon sau pentru a crea o lumina difuza in tufele de flori. Foloseste corpuri de iluminat langa obiectele decorative si fantani astfel incat acestea sa fie vizibile si sa completeze decorul, pe timpul noptii.

Adapteaza toate aceste idei stilului si preferintelor tale si vei obtine un spatiu exterior estetic, confortabil si in perfecta armonie cu personalitatea ta, in care vei fi mandru sa iti primesti invitatii.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/jm9d4I-pisQ