RETETE PENTRU VEGETARIENI: Nicio masa fara humus si tofu

RETETE PENTRU VEGETARIENI: Nicio masa fara humus si tofu

Humusul este o sursa foarte bogata in acizi grasi Omega 3, care sunt stimulenti ai intelectului si au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. De asemenea, acest preparat este bogat in fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic, și aminoacizi, precum triptofan, fenilalanina si tirozina, care imbunatatesc calitatea somnului si dau o buna stare de spirit. Humusul contine nutrienți, care pot contribui la un stil de viata sanatos.

Ingrediente :

  • 250 grame humus uscat.
  • 2 catei de usturoi
  • 2 lingurite tahini
  • zeama de la o lamaie dupa gust
  • ulei de masline extravirgin
  • sare de mare si piper negru proaspat macinat dupa gust
  • boia de ardei dulce pentru decor

Mod de preparare:

  • Pentru a profita de beneficiile nautului, trebuie folosit cel uscat, deshidratat, fiind evitat cel conservat. Nautul conservat, fiind pre-procesat are o valoare nutritiva scazuta, datorita ingredientelor folosite la conservare, care distrug proprietatile acestuia.
  • Se pune nautul la inmuiat in apa calda peste noapte. A doua zi se schimba apa se clatesc bine boabele de naut si se pun la fiert, la foc moderat, in apa cu sare, pentru circa 1 ora si jumatate – 2 ore, oala fiind acoperita cu capac. Se vrifica din cand in cand, pentru ca boabele de naut nu trebuie sa fie suprafierte. Se iau de pe foc cand sunt inca intregi si nu au o consistenta foarte moale, sfaramicioasa.
  • Se pune nautul intr-o strecuratoare mare, se spala bine sub jet de apa rece, apoi se transfera intr-o oala cu apa rece. Apa rece ajuta la desprinderea cojilor. Dupa ce se raceste complet, se curata cojile prin frecare intre palme, se adauna de la suprafata apei, apoi se scruge bine de apa si se pun boabele intr-un bol suficient de incapator.
  • Cu ajutorul unui blender se maruntesc boabele de naut, pana la obtinerea unei paste cu o consistenta foarte fina. Se adauga 2 linguri de ulei de masline extravirgin, apoi tahini (pasta de susan), cate putin, se amesteca si se gusta de fiecare data,  deoarece are o aroma si un gust specific foarte pregnant. Se pune usturoiul foarte fin pisat, zeama de lamaie, sare de mare  si piper negru macinat dupa gust si se amesteca bine compozitia pentru omogenizare. Daca este prea tare, se poate adauga putina apa.
  • Se niveleaza compozitia astfel incat sa se obtina la suprafata un sant in forma unui cerc, in care se pune putin ulei de masline extravirgin, iar deasupra se presara boia de ardei dulce.
  • Se poate consuma ca atare, cu lipii crocante sau cu salata. Este de perferat sa nu fie consumat ca garnitura la un preparat cu carne, fiind nesanatoasa  asocierea a doua ingrediente proteice.

Tofu de casa (150 g)

  • 1 cana soia BIO inmuiata
  • 1,5 litri de apa plata
  • zeama unei lamai
  • 1 lingura sare de Himalaya
  • optional: ulei de masline, leurda, fulgi de drojdie, usturoi etc.
  1. Soia se pune in blender si se mixeaza cu o cana de apa pana cand rezulta o pasta fina. Se adauga restul de apa si se mai mixeaza.
  2. Laptele obtinut se strecoara printr-un tifon/panza/saculet. Pulpa se poate pastra pentru a prepara chiftelute sau droburi.
  3. Laptele strecurat se pune intr-o oala incapatoare pe foc moderat si se fierbe 15 minute, avand grija sa amestecati periodic si sa supravegheati pentru a nu da afara.
  4. Dupa cele 15 minute se inchide focul si se stroarce lamaia in laptele fierbinte. Se amesteca cu o paleta si se lasa asa timp de 10 minute.
  5. Se adauga sarea, se amesteca si se mai lasa 5 minute.
  6. Dupa acest timp tofu se lasa la scurs pe un tifon sau o panza deasa. Cand se raceste se poate presa cu mana.
  7. Se combina dupa preferinte cu diverse mirodenii.

 

surse: www.lifestyleblog.ro si dietamediteraneana.wordpress.com

photocredit: foodstory.stirileprotv.ro