test

Bucate alese: ciuperci cu marar, cartofi frantuzesti, pui taranesc, ceafa de porc la cuptor si cotlete de porc in sos de vin

Bucate alese: ciuperci cu marar, cartofi frantuzesti, pui taranesc, ceafa de porc la cuptor si cotlete de porc in sos de vin

Pentru astazi, va prezentam cateva retete care cu siguranta vor fi pe placul dumneavostra.  Fie ca este vorba de cartofi frantuzesti, ciuperci cu marar sau frigarui cu rosii si ardei, aceste preparate va vor incanta simturile.

CARTOFI FRANTUZESTI
700-800 g cartofi, 4 oua, 200-300 ml smintina, 50 g unt, 30 g pesmet, sare.

Cartofi de marime mijlocie, bine curatati si ne curatati de coaja se fierb acoperit cca 30 min, in apa clocotita cit sa-i cuprinda. In apa se pune o lingurita de sare ca sa nu se sdrobeasca. Dupa ce sau fiert se taie in felii de cca 1/2 cm. Ouale se pun intrun vas si se fierb cu o lingurita de sare cca 5-6 min, apoi se curata de coaja. Intr-un vas de 1-2 l uns bine cu unt se pune jumatatea din cantitatea de cartofi peste cartofi se pun 2 oua taiate feli rotunde presarind cu o jumatate de lingurita de sare fina. Se procedeaza la fel si cu jumatatea de cartofi, oua si sare. Deasupra se distribuie jumatatea din cantitatea de smintina, pesmetul care a fost infierbintat, un minut cu untul.Preparatul se introduce in cuptor sa se infierbinte cu 15 min, inainte de servire.Dupa ce sa scos din cuptor se pune restul de smintina.Preparatul se serveste ca fel intii sau ca felul doi asociat cu salata verde sau cu salate, Se poate servi si ca garnitura la fripturi calde de orice fel.

CIUPERCI CU MARAR

1/2 Kg ciuperci, 100 ml untdelemn, o lingurita cu virf marar taiat marunt, o ceapa, 1/4 suc de rosii, piper, sare.

Ceapa taiata marunt se caleste in tot untdelemnul, 4-5 minute, cu o jumatate lingurita cu sare, la foc mic, pina cind scade apa ce o lasa si devine lucioasa, se adauga apoi ciupercile, sucul de rosii si un virf de cutit piper, lasindu-le sa fiarba la foc mic, acoperite, 30-40 minute si adaugind putina apa pina ce se moaie. Cind ciupercile sint fierte, sosul scazut numai cit sa le cuprinda si untdelemnul la suprafata, se adauga mararul si se sareaza dupa gust si, facultativ, se pun citeva picaturi de zeama lamiie. Se servesc reci, ca fel intii.

PUI TARANESC

Ingredinte:
1 pui mare, 150 gr. unt, 250 gr. cartofi, 50 gr. arpagic, 50 gr. costita afumata, sare, piper, cimbru, busuioc, patrunjel, foaie de dafin, 1 catel usturoi (facut buchet)

Mod de preparare
Se ia puiul, se curata bine, se desface la mijloc si se introduce inauntru 50 gr. unt amestecat cu sare si piper. Se pune intr-o cratita de Jena cu restul de unt, in cuptor. Cind e pe jumatate facut se adauga cartofii curatati si taiati marunt, arpagicul, costita afumata tocata bucati mici si buchetul de condimente. Se coace la cuptor, stropind mereu puiul cu untul in care se coace. Dupa un timp se scoate o parte din unt si buchetul

Ceafa de porc(garf) la cuptor:

Ingredinte:
1 garf(cam 2 kg), 3-4 boabe ienibahar, 1 catel usturoi, ½ lingurita boia de ardei, citeva boabe coriandru, sare,

Mod de preparare
Carnea(fara sa fie spalata) se sterge bine cu un servet umed, se sareaza, se freaca cu usturoiul pisat si mirodeniile. Se asaza intr-un castron si se lasa sa stea astfel 3-4 ore. Apoi se presara peste carne boiaua de ardei si se asaza pe o tava unsa cu grasime. Se da la cuptor la foc rapid 30 minute, apoi se face focul potrivit. Se tine la cuptor 1 ½ ora. In timpul frigerii, se stropeste din cind in cind cu zeama din tava. Se taie felii, se asaza pe farfuria de servit, se stropeste cu zeama din tava, strecurata si se serveste cu cartofi prajiti, salata sau gogosari si castraveciori in otet.

Cotlete de porc cu sos de vin

Ingredinte:
1 kg. cotlet, 2 cepe mijlocii, 3-4 buc. rosii, 1 pahar vin, putina nucsoara rasa, sare, piper
Mod de preparare
Bucata de cotlet se spala, se presara cu sare si piper, se lasa 10-15 min., dupa care se asaza intr-un vas potrivit de mare si se da la cuptor, la foc iute. Dupa circa 30 min. se adauga ceapa taiata rondele, rosiile intregi, vinul, nucsoara si se acopera vasul cu capac. Cind carnea este patrunsa bine se scoate si se pune pe platou. Sosul se paseaza, se pune in sosiera si se serveste impreuna cu carnea. Dupa gust nucsoara se poate inlocui cu cimbru.

Frigarui cu rosii si ardei

Ingredinte:
300 gr. muschi de vita, 300 gr. muschi de porc sau cotlet, 150 gr. ciuperci, o ceapa, 2 buc. rosii, 1 buc. ardei gras, sare, piper, cimbru
Mod de preparare
Muschiul de porc si de vaca se taie in bucati potrivite, ceapa, rosiile si ardeii se taie felii mai groase. Se insira pe frigaruie alternind bucatile de carne cu ciuperci, rosii, ceapa si ardei. Frigaruile se pun pe gratarul uns si bine incins, rotindu-le pe toate partile. Cind carnea este gata se sareaza, se pipereaza si se presara cu cimbru. Se asaza pe un platou cu garnitura de orez, fasole verde etc. si se servesc imediat.

Frigarui pe gratar cu ciuperci

Ingredinte:
1 kg. din orice fel de carne frageda, 250-300 gr. ciuperci, 100 gr. slanina afumata, sare, piper
Mod de preparare
Se taie carnea in felii groase de un cm si late de 4-5 cm. Nu se bat. Se pregatesc tepuse de lemn cam de 20 cm lungime. Pe fiecare se infig cite 4-5 bucati de carne intre care se intercaleaza o palarie de ciuperca si o felioara de slanina. Tepusele se asaza culcate pe un gratar deasupra unui jar bine incins. Se intorc din timp in timp ca sa se rumeneasca uniform. Se sareaza dupa ce sint fripte.

Pulpe pane

Ingredinte:
8 pulpe, pesmet, sare, piper,( optional) vegeta, boia iute
Mod de preparare
Se curata pulpele de piele si de grasime. Se condimenteaza cu sare, piper si si restul de condimente. Se pot lasa la marinat si o zi. Se incalzeste cuptorul, intre timp pulpele se dau prin pesmet. Se pun in tava fara nici o grasime, pe hirtie pergament. Primele 45′ se acopera cu folie, dupa care 15′ se lasa descoperite. Daca se poate, se foloseste broil in aceste ultime 15′. Astfel ies mai crocante.

Friganele din piept de pui

Ingredinte:
1 piept pui, 2 oua, sare, piper, usturoi, o lingura faina, fulgi porumb
Mod de preparare
Se taie pieptul de pui in felii foarte subtiri. Separat se bat ouale, se adauga sarea, piperul, usturoiul (si alte condimente la alegere) si faina. Se dau feliile de piept prin aceasta compozitie, apoi prin fulgii de porumb si se prajesc in ulei incins.

Friganele

Ingredinte:
4 felii de piine, 2 oua, 2 cani de lapte, 50 gr unt
Mod de preparare
Se pune intr-un castron laptele si in alt castron se pun ouale batute. Feliile de piine se inmoaie in lapte, se dau prin oul batut si se pun intr-o tigaie cu untul la prajit, pina se rumenesc.

Pastravi la gratar

50 min
Ingredinte:
1 kg. pastravi, ulei, lamiie, sare
Mod de preparare
Pestele se curata, se spala, se sareaza si se usuca. Se unge cu ulei si se inveleste in hirtie de pergament. Se frige pe gratar. Cind este gata se scoate din hirtie.

photo credit: modovenii.md