test

6 beneficii ale mâncărurilor picante

6 beneficii ale mâncărurilor picante

Când vorbim despre senzații tari în domeniul culinar, primul lucru care ne vine în minte sunt mâncărurile picante. Acestea ne fac să lăcrimăm, să ne înroșim și să simțim că ne arde gura, dar, continuăm să le consumăm și să le apreciem. Există, bineînțeles, și cealaltă tabără, a oamenilor care nu agreează gustul picant. Totuși, știința pare să fie de partea iubitorilor de mâncăruri preparate cu ardei iute, turmeric, ghimbir, usturoi și alte ingrediente picante. Acestea au un rol benefic în organism și contribuie, astfel, la menținerea sănătății și a stării de bine.

 Te poți convinge rapid dacă vei mânca un astfel de preparat. Și, dacă nu ai stare să te apuci de gătit, poți comanda preparate picante în majoritatea orașelor din țară. De exemplu, în Craiova, poți comanda de mâncare specialități care îți vor aprinde simțurile și te vor încânta. O astfel de livrare aduce beneficii gustului, dar și sănătății.   

Descoperă, în continuare, șase beneficii ale mâncărurilor picante care te vor face să le îndrăgești și mai mult.

     1. Mâncarea picantă crește longevitatea

Studiile au demonstrat că persoanele care consumă zilnic alimente picante au o rată de mortalitate cu 14% mai mică decât restul populației. Acest lucru este valabil, însă, doar pentru persoanele care nu consumă alcool. Tentația stingerii focului aprins de o porție de mâncare cu chilli, de exemplu, cu o bere sau alt tip de băutură alcoolică este, însă, aproape imposibil de învins.

     2. Preparatele iuți accelerează metabolismul

Anumite ingrediente picante− ardeiul iute, chimenul, scorțișoara, turmericul și piperul−cresc activitatea metabolică și scad apetitul. Astfel, grăsimile se ard mai rapid și efectul general asupra organismului, mai ales, în cazul persoanelor sedentare sau cu alte obiceiuri de viață ori alimentare care încetinesc metabolismul, este benefic. Scăderea apetitului îi ajută, în special, pe cei care vor să piardă kilograme, însă, simpla adăugare de scorțișoară sau ghimbir în mâncare nu este de ajuns pentru a slăbi. Fără mișcare sau exerciții fizice efectuate cu regularitate, efectul este minor.

     3. Mâncărurile picante scad inflamațiile din corp

Usturoiul și ghimbirul au fost folosite timp de secole în medicina tradițională indiană, chineză sau a altor popoare pentru reducerea inflamațiilor. Ardeiul iute, piperul, turmericul și alte plante cu gust de foc au și ele acest efect. Astfel, o porție de mâncare care îți provoacă simțurile se poate dovedi utilă în lupta cu artrita, bolile autoimune și chiar cu durerea de cap sau de alt tip. 

    4. Ardeiul iute, util în lupta cu diferite tipuri de cancer 

Capsaicina, substanța din componența ardeiului iute care îi dă acestuia gustul specific, a arătat potențial de distrugere a celulelor canceroase. Un studiu al UCLA efectuat pe șoareci a demonstrat că acest compus chimic a inhibat dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul prostatei, fără să afecteze celulele sănătoase.

    5. Mâncarea picantă distruge bacteriile

Dacă te-ai întrebat cum de indienii nu se îmbolnăvesc trăind și mâncând în condiții sanitare precare, află că utilizarea masivă a ingredientelor picante este o cauză. Ardeiul iute, chimionul, turmericul, usturoiul și alte ingrediente iuți au proprietăți antimicrobiene. Astfel, mâncărurile picante acționează asupra bacteriilor din organism, în special, asupra celor de la nivelul intestinului și le neutralizează.

    6. Alimentele picante alungă răceala

Pe lângă capsaicina care blochează procesele inflamatoare, ardeii iuți, piperul și celelalte ingrediente picante sunt bogate în antioxidanți, ca, de exemplu, betacarotenul, care sprijină sistemul imunitar în lupta cu virozele. Ardeii iuți ajută la decongestionarea căilor respiratorii și cresc temperatura corporală, fapt care sprijină organismul în procesul de neutralizare a virusurilor. Preparatele picante alungă și durerile de cap asociate răcelii, datorită efectului antiinflamator.

Mâncărurile picante, fie ele românești, mexicane, indiene, coreene sau din alt spațiu cultural și gastronomic, au efecte benefice asupra organismului uman. În plus, sunt pline de savoare și, deseori, stau la baza unui dejun reușit.

Referințe:

Gudritz, Lindsey. “The Top Five Benefits of Spicy Foods.” Healthline, Healthline Media, 4 Feb. 2020, www.healthline.com/health/five-reasons-to-eat-spicy-foods.

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/red-and-green-chili-1656682/