5 idei de rețete delicioase pentru cele două săptămâni de post de la începutul lunii august

5 idei de rețete delicioase pentru cele două săptămâni de post de la începutul lunii august

În perioada 1 – 15 august, creștinii ortodocși țin Postul Sfintei Marii, cunoscut și sub numele de Postul Adormirii Maicii Domnului. Este o perioadă de încercare în ceea ce privește alcătuirea meniului zilnic, astfel că venim în ajutorul dumneavoastră cu 5 idei de rețete de post delicioase.

CURRY CU SPANAC ȘI NĂUT

Este o mâncare sățioasă. Ați încercat până acum combinația dintre năut și spanac?

Ingrediente:

  • 300 gr năut de la conservă
  • ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată
  • 4 roșii decojite și tocate cubulețe
  • 300 gr spanac (deja opărit)
  • 2 linguri curry
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 bucată de ghimbir răzuită
  • sare, piper

Mod de preparare:

  1. Călim ceapa în uleiul de măsline, adăugăm sare și curry.
  2. Presărăm ghimbirul răzuit și usturoiul tocat mărunt.
  3. Adăugam și spanacul curățat și opărit, apoi roșiile decojite și tocate cubulețe.
  4. Lăsăm pe foc câteva minute, apoi adăugăm și năutul.
  5. Sărăm după gust. Lăsăm pe foc să scadă.

CIUPERCI CU PRAZ ȘI MĂSLINE

retete de post (4)

Apropo de praz… știați că Universitatea Craiova poate să câștige campionatul de fotbal anul acesta? Are Casa Pariurilor ofertă bună pentru succesul „prazilienilor” contra lui CFR Cluj.

Ingrediente:

  • 500 grame ciuperci champignon
  • 1 bucată praz
  • 100 gr măsline
  • boia dulce, oregano
  • sare, piper
  • 2 linguri ulei de măsline pentru călit

Mod de preparare:

  1. Curățăm și spălăm ciupercile, apoi le tăiem bucățele.
  2. Tocăm prazul în rondele, apoi îl călim în uleiul de măsline
  3. Adăugăm ciupercile, apoi măslinele. Condimentăm cu sare, piper, boia dulce, oregano
  4. Lăsăm pe foc până când scade apa lăsată de ciuperci.

CONOPIDĂ CU SOIA ȘI MĂSLINE

retete de post (3)

Ingrediente:

  • 1 conopidă medie
  • 100 gr soia cuburi
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 1 ardei
  • 200 gr măsline feliate
  • 3 roșii decojite
  • 2 căței de usturoi
  • sare, piper după gust
  • ulei pentru călit

Mod de preparare:

  1. Conopida se spală și se desface în buchețele, apoi se pune la fiert în apă cu sare. Adăugam și soia în oală și lăsăm la fiert 15 minute.
  2. Separat, călim ceapa, apoi adăugăm ardeiul tocat mărunt și măslinele.
  3. După 2-3 minute, adăugam conopida scursă, roșiile tocate mărunt, usturoiul pisat, sare și piper după gust.
  4. Acoperim cu apă sau suc de roșii și lăsăm să fiarbă la foc mic circa 20 minute, până scade.
  5. Adăugăm spre final soia și mai lăsăm maxim 5 minute pe foc alert.

PENNE INTEGRALE CU ZUCCHINI

retete de post (2)

O mâncare recomandată și diabeticilor.

Ingrediente

  • 500 gr penne integrale
  • 2 zucchini
  • 5 roșii medii
  • 4 căței de usturoi
  • câteva frunze de busuioc proaspăt
  • 50 ml ulei de măsline
  • sare, piper după gust

Mod de preparare:

  1. Spălăm bine zucchini, apoi îi feliem sub formă de tagliatelle cu ajutorul unui curățător de legume. Nu este nevoie să înlăturăm coaja de la zucchini. Are proprietăți benefice pentru organism
  2. Următorul pas este să decojim roșiile și să le tocăm cubulețe.
  3. Curățăm cățeii de usturoi. Ii presăm cu lama unui cuțit sau cu o lingură, ca să eliberăm aroma. Călim usturoiul în ulei de măsline încins.
  4. Adăugăm zucchini. Lăsăm la călit câteva minute până se înmoaie, apoi adăugăm roșiile
  5. Condimentam după gust și lăsăm pe foc până când scade zeama la consistența dorită. Spre final adăugăm și frunzele de busuioc.
  6. În paralel, punem pastele în apă clocotită, în care am presărat în prealabil un praf de sare. Le lăsăm la fiert (conform instrucțiunilor de pe ambalaj) apoi le scurgem bine.
  7. Amestecăm pastele cu zucchini.

SCOVERGI DE POST

retete de post (1)

Și rețeta 5, un dulce care nu este „de dulce”.

Ingrediente:

  • 250 gr făină
  • jumătate de pliculeț de drojdie uscată
  • un praf de sare
  • 150 ml apă
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare:

  1. Amestecăm făina cu drojdia și cu sarea, apoi turnăm treptat apa călduță
  2. Frământăm bine aluatul măcar 15 minute, apoi îl lăsăm la dospit într-un mediu cald cel puțin 30 de minute.
  3. Împărțim aluatul în mai multe mingiuțe. Întindem fiecare mingiuță cu sucitorul, în foi cu grosimea aproximativă de jumătate de centimetru.
  4. Rumenim scovergile pe ambele părți în ulei foarte încins
  5. Merg de minune cu gem.

Poftă bună!