Vosganian se ascunde de DIICOT în Senat

Vosganian se ascunde de DIICOT în Senat

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a scăpat, în urma unui vot politic, dat de majoritatea Uniunii Social Liberale din Senat, de începerea urmăririi penale într-un dosar în care este acuzat de subminarea economiei naţionale. Zidul făcut de senatori în faţa colegului lor este văzut de Opoziţie ca o piedică pusă de mediul politic luptei anticorupţie care va produce prejudicii României în parcursul său către spaţiul Schengen. În cele din urmă, într-o mutare care a dorit să protejeze imaginea Executivului Ponta, Vosganian a demisionat de la Economie.

Parlamentarii senatori nu au încuviinţat începerea urmării penale în cazul ministrului Economiei, Varujan Vosganian. Solicitarea Parchetului, care îl acuză pe senatorul liberal de subminarea economiei naţionale, a întrunit doar 25 de voturi pentru. În schimb, la adăpostul votului cu bile, care este secret, 126 de senatori au votat împotrivă.

“Înca o dată, vă mulţumesc din inimă”, au fost primele cuvinte ale lui Vosganian, după citirea rezultatelor votului. Înainte de vot, Vosganian, a argumentat că o eventuală decizie a “autorităţilor politice de a nu cere urmărirea penală nu poate fi sub nicio formă asimilată unei intervenţii în justiţie”. Senatorul şi-a pledat cazul în faţa colegilor săi arătând că trebuie făcută o distincţie netă între deciziile politice şi faptele penale, afirmând că deciziile pe care le-a luat “au fost politice şi prin urmare, indiferent dacă au fost corecte sau eronate, ele nu au niciun fel de dimensiune penală. Nu pot fi calificate ca infracţiuni şi în consecinţă nu pot constitui temei pentru o cerere de urmărire penală”.

Liberalul este acuzat de subminarea economiei naţionale şi de complot, după ce, în perioada 2006-2008, când Vosganian deţinea portofoliul Economiei în guvernul Tăriceanu, a facilitat vânzarea de gaze naturale sub preţul pieţei de către statul român către SC Interagro, afacere deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae. Senatul, conform procedurii parlamentare, avizează prin vot începerea urmăririi penale în cazul membrilor săi.

Demisie de imagine

După anunţarea rezultatului votului din Senat, pe care l-a calificat drept o dovadă a nevinovăţiei sale, Vosganian a demisionat din Guvern. Liberalul este cel de-al doilea ministru care pleacă din Guvernul Ponta, primul fiind colegul său de partid, Relu Fenechiu, tot din cauza problemelor cu justiţia.
Gestul lui Vosganian are o valoare pur simbolică, atâta timp cât, prin plecarea din Guvern, el nu se pune la dispoziţia Justiţiei, fiind protejat de aceasta de votul din Senat.
Cu toate acestea, blocarea anchetei procurorilor nu i se pare în neregulă premierului Victor Ponta.
“A fost o decizie politică şi am apreciat gestului lui Vosganian. În primul rând, domnia sa a mers în Senat şi a prezentat situaţia – şi eu cred că Senatul a luat o decizie corectă, cu o majoritate covârşitoare, mai mare decât cea a USL, a decis respingerea – după care, însă, strict pe un considerent politic, Vosganian n-a vrut să rămână ca o problemă de imagine pentru Guvern şi şi- a prezentat demisia”, a declarat Ponta.
Liberalul Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a preluat ca interimar portofoliul Economiei.