Vladimir Putin, gest uman de sărbători: l-a grațiat pe miliardarul Mihail Hodorkovski

Vladimir Putin, gest uman de sărbători: l-a grațiat pe miliardarul Mihail Hodorkovski

Președintele Rusiei, Vladimir Putin l-a grațiat vineri, 20 decembrie, pe Vladimir Hodorkovski, unul dintre cei mai mari adversari ai săi. Putin a semnat decretul de grațiere, eliberândul astfel din închisoare după zece ani pe fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski.

“Îndrumat de principii umanitare, decretez că Mihail Borisovici Hodorkovski (…) trebuie să fie eliberat din închisoare înainte de ispăşirea pedepsei (la care a fost condamnat). Acest decret intră în vigoare imediat”, se arată într-un scurt comunicat al preşedintelui rus publicat de Kremlin.

Preşedintele rus a anunţat joi, 19 decembrie, în pofida oricărei aşteptări, că Hodorkovski, eliberabil în august 2014, i-a adresat o cerere de graţiere din motive umanitare, mama acestuia fiind bolnavă.

Hodorkovski urma să fie eliberat în august 2014 după ce a ispăşit o pedeapsă de zece ani pentru „fraudă şi evaziune fiscală”. Înainte să fie condamnat la închisoare, miliardarul era patronul gigantului petrolier Iukos și era un opozant al regimului de la Kremlin și dorea să intre în politică.
Considerat pentru o perioadă cel mai bogat (conform revistei Forbesc Hodorkovski avea o avere de 15 miliarde de dolari) şi totodată cel mai influent om din Rusia, el a fost condamnat în 2005 la opt ani de detenţie pentru „escrocherie şi fraudă fiscală”, o pedeapsă majorată la 14 ani după un al doilea proces, în 2010, pentru „furt de petrol şi spălarea” sumei de 23,5 miliarde de dolari.