VIDEO. Ciobănescul de Asia Centrala (Alabai) și Ciobănescul Anatolian (Kangal), uriașii neînfricați care se bat cu lupii și urșii

VIDEO. Ciobănescul de Asia Centrala (Alabai) și Ciobănescul Anatolian (Kangal), uriașii neînfricați care se bat cu lupii și urșii

Ciobanescul de Asia Centrala sau alabaiul și ciobănescul anatolian sau kangalul turcesc sunt două dintre cele mai vechi rase de caini, ce au fost crescuti de ciobani pentru a le apara turmele împotriva lupilor și urșilor. Severele conditii de existenta la care acesti caini au fost supusi, continua lupta impotriva pradatorilor i-au facut rezistenti, puternici, neinfricati.

Alabai

Alabai

Câinii din ambele rase sunt duri, bine dezvoltați, voluminoși. Pielea este groasa, destul de flexibilă astfel că îi face aproape invincibili la mușcăturile altor câini. Muschii acestora sunt foarte dezvoltati și îi ajuta in luptă.  Atat masculii cat si femelele acestei rase sunt curajosi.  Sunt blânzi atunci când vine vorba de interacțiunea cu oamenii și animalele cunoscute, dar vor fi atenți la străini.

Dacă ne referim la alabai, masculii acestei rase ating 70 de cm inaltime  si nu mai putin de 65 de cm lungime. Masculii sunt mai mari decat femelele. Lungimea de la piciorul din fata pana ala cot este de 50-52% din inaltimea sa.

Kangal

Kangal

Cât despre kangal, un mascul poate ajunge la o înălțime de 71-76 de cm și 66-71 de cm în cazul femelelor și la o greutate variind între 45-68 kg (masculi), respectiv 41-59 kg (femele). Blana este deasă, dar scurtă, având în jur de 2-2,5 cm lungime. Acești câini, au, în medie, o speranță de viață de 12-15 ani.

Kangalul și alabaiul au nevoie de activitate fizica zilnica in aer liber pentru a-si dezvolta musculatura, in special in perioada de crestere.