Ursula von der Leyen, lasata sa stea in picioare de Erdogan la o intalnire de nivel inalt

Incident jenant care depaseste granitele diplomatice, marti, 6 aprilie 2021, la Ankara, în timpul întâlnirii liderilor Comisiei Europene și Consiliului European cu președintele turc Recep Erdogan, când Ursula von der Leyen a fost lăsată fără scaun. La începutul întâlnirii oficiale, Charles Michel și Recep Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce von der Leyen rămâne pur și simplu în picioare, fără să știe unde ar trebuie să stea. În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea vizavi de ministrul turc de Externe, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic. „Nu ne putem imagina că Recep Erdogan uită ceva. Era un răspuns la declarațiile pe care Ursula von der Leyen le-a făcut zilele trecute referitor la situația din Turcia. În contextul acestei vizite, relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia sunt cel puțin reci – și nu de acum, deja de mai bine de un deceniu și jumătate. Am putea spune că de când Erdogan se află la putere în Turcia, întâi ca prim-ministru și apoi ca președinte, relațiile nu au făcut decât să se înrăutățească”, a comentat profesorul Cristian Pîrvulescu pentru Digi24.

„Trebuie să spunem că Charles Michel s-a comportat dezagreabil. Chiar dacă este președintele Consiliului European, trebuia să ofere scaunul respectiv doamnei Ursula von der Leyen, punându-l pe Erdogan într-o situație dificilă. N-a făcut-o și asta ne arată că politicienii europeni nu sunt neapărat superiori din acest punct de vedere altora”, a mai spus Pîrvulescu.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fost premier belgian, sunt trataţi în mod obişnuit ca având acelaşi rang.