Un vortex polar „fără precedent” a adus un front de aer extrem de rece in SUA

Un vortex polar „fără precedent” a adus un front de aer extrem de rece in SUA

Un vortex polar „fără precedent” a adus un front de aer extrem de rece şi rafale puternice de vânt în aproape toate regiunile din SUA, în special în vestul mijlociu, acolo unde temperaturile au scăzut până la aproape -50 de grade Celsius, scrie The Guardian.

Vortexul polar este o masă de aer rece care, de obicei, se învârte în jurul Polului Nord, dar care a coborât de această dată spre SUA.

Autoritățile din orașele din vestul mijlociu al Statelor Unite au anunțat că au fost deschise mai multe adăposturi de încălzire, în condițiile în care temperaturile au scăzut brusc la -17,8 grade Celsius, iar răcirea vremii se va accentua în următoarele ore.

Sute de școli sunt închise, iar companiile aeriene au anulat peste 1.000 de zboruri, inclusiv numeroase zboruri spre Atlanta, acolo unde peste câteva zile are loc Super Bowl.

Vestul mijlociu este cel mai dur lovit de vortextul polar fără precedent, care a adus temperaturi de până aproape de -50 de grade Celsius în Chicago și în împrejurimi, precum și în nordul statului Illinois.

„Această furtună pune în pericol viața oamenilor și vom folosi toate resursele necesare pentru a ne asigura că populația este în siguranță”, a afirmat guvernatorul statului Illinois, acolo unde stratul de zăpadă a ajuns aproape de 2 metri.

În condiții de ger extrem, degerăturile pot apărea chiar și după 10 minute de expunere la frig, au avertizat meteorologii populația, care este sfătuită să nu iasă din case.

sursa: Digi24

photocredit: Getyourimage.club