Un român, beatificat de Biserica Catolică

Un român, beatificat de Biserica Catolică

Un preot care a murit de frig şi de foame într-o închisoare comunistă a fost beatificat de Biserica Catolică ca martir în România. Este vorba despre monseniorul Vladimir Ghika (1873 – 1954). Duminică, 31 august, în faţa a 8.000 de credincioşi, 200 de preoţi şi 20 de episcopi catolici au celebrat, la Bucureşti, Sfânta Liturghie solemnă de beatificare a preotului Vladimir Ghika.

Monseniorul Vladimir Ghika a fost declarat Fericit al Bisericii Catolice. Acest lucru înseamnă că Vaticanul a recunoscut oficial martiriul său pentru credinţă, suferit în temniţele comuniste. Fericitul Vladimir Ghika va fi celebrat de credincioşii romano-catolici, în fiecare an, în 16 mai, data trecerii sale la cele eterne.
Proclamarea ca Fericit a Monseniorului Vladimir Ghika a fost făcută de către cardinalul Angelo Amato, trimisul Sanctităţii Sale, Papa Francisc, care l-a recunoscut pe Ghika drept preot martie printr-un decret semnat în 27 martie.
“Un model de român, de om sfânt, care este ridicat la cinstea altarelor”, aşa l-a numit pe Vladimir Ghika purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, Francisc Doboş, vorbind despre sărbătoarea beatificării sale, “un eveniment de credinţă foarte important” pentru Biserica Catolică din România, deopotrivă pentru romano-catolici şi greco-catolici.
Preotul Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare şi canonizare a monseniorului Vladimir Ghika, a explicat ce înseamnă beatificarea. “Se referă în primul rând la canonizare, beatificarea fiind de fapt o ultimă fază înaintea sfinţeniei. Pentru a putea fi canonizat, martiriul se verifică în rândul credincioşilor, adică se verifică faima pe care o are în rândul acestora”, a spus preotul Ungureanu.
El a precizat că pentru beatificare se putea merge atât pe calea sfinţeniei, cât şi pe calea martiriului.
“S-a ales aceasta din urmă, Vladimir Ghika fiind ucis în mod indirect, pentru credinţa sa în Cristos”, a declarat preotul Ungureanu, precizând că monseniorul spunea frecvent că “lucrurile mari nu le facem noi, deşi se fac prin noi”.

Martir în temniţele comuniste

Vladimir Ghika, primul preot român care a slujit atât în rit catolic, cât şi în cel ortodox, a murit de frig şi de foame, într-o închisoare comunistă, după ce îşi dedicase viaţa bisericii şi rugăciunii.
Ghika a avut origini nobile. S-a născut într-o familie de diplomaţi, în ziua de Crăciun a anului 1873, la Constantinopol. El a fost botezat în Biserica Ortodoxă.
Din 1939, când a venit în România, a slujit în Bucureşti, atât la biserica Sacré Coeur, construită cu sprijinul său, cât şi la biserica greco-catolică din strada Polonă.
La 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, monseniorul Vladimir Ghika a fost arestat pe o stradă din Bucureşti, în timp ce ieşea din casa unei bolnave căreia îi administrase Sfintele Taine. După un an de anchete şi torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Monseniorul, care avea atunci 80 de ani, a încetat din viaţă în închisoarea Jilava, doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

Urmează canonizarea

Proclamarea lui Vladimir Ghika ca “Fericit” nu este decât primul pas. Cel mai probabil, vor urma noi demersuri pentru canonizarea sa, adică introducerea sa în calendarul tuturor episcopiilor catolice din lume. Pentru a face acest pas, este nevoie de o minune, de un miracol medical inexplicabil altfel decât prin mijlocirea noului sfânt, atestat ca atare de o comisie imparţială formată din medici care nu sunt neaparat de confesiune catolică.
Din păcate, unul dintre cei care ar fi putut să depună mărturie în acest sens a murit cu puţin timp înainte de beatificarea monseniorului Vladimir Ghika.
Este vorba de monseniorul Tertulian Langa, fostul vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, care a fost, la rândul său, mărturisitor al credinţei în temniţele comuniste. Foşti deţinuţi politici spun că monseniorul Vladimir Ghika, cu care s-a întâlnit în temniţele comuniste, l-ar fi vindecat în mod miraculos, după ce monseniorul Tertulian Langa ar fi fost grav torturat de anchetatorii săi. Monseniorul Tertulian Langa s-a ferit să vorbească în mod public despre acest miracol, până la finalul procesului de beatificare, al cărui final nu a mai trăit să îl vadă.

Al doilea român beatificat

Monseniorul Vladimir Ghika este cel de-al doilea român proclamat Fericit al Bisericii Catolice, după Fericitul Ieremia Valahul, un călugăr capucin care a trăit în Evul Mediu. Ieremia Valahul a fost declarat sfânt de către Fericitul Ioan-Paul al II-lea, Papă al Bisericii Romei.
Însă Monseniorul Vladimir Ghika nu este primul martir beatificat după ce a murit pentru credinţă în temniţele comuniste din România. Deja, au fost proclamaţi sfinţi ai Bisericii Catolice Fericitul Szilard Bogdanffy, de origine maghiară, episcop auxiliar al Diecezei Romano-Catolice de Oradea, şi Fericitul Johann Scheffler, de origine germană, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare.