Țara din Africa în care internetul a fost interzis

Țara din Africa în care internetul a fost interzis

Gruparea rebela Al-Shabab a interzis internetul in Somalia. Al-Shabab, care ar avea legaturi cu teroristii Al-Qaeda, a anuntat ca nimeni pe teritoriul somalez nu mai are voie sa foloseasca internetul prin telefonul mobil sau prin fibra optica, navigarea fiind permisa doar in locuri autorizate.

Al-Shabab  a transmis, miercuri 8 ianuarie, printr-un comunicat de presa, companiilor de telecomunicatii ca au 15 de zile la dispozitie pentru a se conforma ordinului.

“Orice persoana sau companie care nu respecta ordinul va fi acuzata de pactizare cu  inamicul”, se arata in comunicatul emis de Al-Shabab.

Pana in acest moment, principalii furnizori de internet din Somalia, Hortel Inc si Nationlink Telecom, nu au oferit niciun comentariu pe acest subiect.

Situatia este inca incerta in Somalia: teroristii de la Al-Shabab au pierdut teren in fata trupelor guvernamentale si a fortelor de mentinere a pacii a Uniunii Africane. Cu toate acestea, gruparea militarizata inca detine controlul asupra unei importante parti a tarii.

De altfel, in urma anuntului teroristilor in legatura cu interzicerea internetului, ministrul de Interne, Abdikarim Hussein Guled, le-a cerut furnizorilor de internet sa nu se conformeze acestei cerinte. “Guvernul somalez condamna astfel de acte, care nu demonstreaza decat brutalitate si tactici teroriste de intimidare a populatiei de a nu folosi Internetul. Constitutia noastra garanteaza libertatea de exprimare si toti au dreptul la informare”, a declarat ministrul de interne somalez.

Internet mobil (3G) a fost introdus pentru Somalia  in urma cu un an si s-a dovedit a fi popular. Fibrele optice au ajuns in Mogadiscio in luna noiembrie a anului trecut. Cu toate astea, cei mai multi dintre cei care doresc sa navigheze pe internet in Somalia fac acest lucru prin numeroasele cafenele internet din orasele mari ale tarii.

 S.D.

Sursa foto: qaranside.com