SPORTUL, IN PARAGINA. Arenele BNR si stadionul Cotroceni, mina de aur din centrul Bucurestiului

SPORTUL, IN PARAGINA. Arenele BNR si stadionul Cotroceni, mina de aur din centrul Bucurestiului

Conform sport.ro, BNR si-ar putea vinde proprietatile detinute in mijlocul Bucurestiului. Pentru sport, baza din Cotroceni e aur curat.

Arenele de tenis BNR, dar si stadionul Cotroceni ar putea prinde din nou viata. Ministerul Sportului a avut deja primele discutii cu reprezentantii BNR, la care a participat si omul de afaceri Ion Tiriac.

Sunt planuri si pentru stadionul Cotroceni, o arena ajunsa in paragina, pe care nu s-a mai jucat fotbal de aproape un deceniu.

LPF vrea sa preia stadionul si sa il inchirieze apoi cluburilor din Liga I.

“Ei il pot prelua si pot organiza meciuri aici, ca sa nu mai inchirieze Arena Nationala de 50.000 de locuri, aici sunt 17.000 de locuri. Asta mi-a spus Gino Iorgulescu de dimineata. Nu au facut o adresa oficiala, am discutat telefonic, dar a spus clar ca vor să preia terenul de fotbal si centrul de recuperare”, a declarat Daniel Zamfir, presedintele Comisiei Economică, Industrii si Servicii din Senat.

In vara, Gigi Becali a purtat discutii cu reprezentantii BNR pentru cumpararea stadionului Cotroceni. Cele doua parti nu s-au inteles la bani. Patronul Stelei ar fi fost dispus sa plateasca 10 milioane de euro.

Reprezentanții BNR: Nu putem investi în Arene

După ce în presă s-a scris că terenul de tenis central a fost lăsat în paragină, BNR a chemat jurnaliștii la Arene pentru a-i convinge că Banca Națională a făcut investiții. Responsabil cu explicațiile a fost Mugur Șteț, directorul centrului de pregătire de la BNR.

„Arena nu poate fi folosită dintr-un motiv simplu. Ea trebuie consolidată. Ea are grad de risc seismic 2, pe trei laturi, și pe a patra latură are grad de risc seismic 3”, spune Șteț.

Reprezentanții BNR susțin că, după intrarea României în Uniunea Europeană, Banca Națională nu mai poate din punct de vedere legal să investească în alte proprietăți în afară de cele  utilizate pentru susținerea activității sale.

arene-bnr-brd-nastase-tiriac-trophy

,,Arena nu se poate folosi pentru că acel articol din 2004 ne spune foarte clar că nu putem investi. De ce? Intrând în Uniunea Europeană, suntem semnatari ai tratatelor care spun foarte clar că Băncile Centrale nu pot finanța nici direct nici indirect deficitele bugetare”, afirmă Mugur Șteț, flancat în discuția cu jurnaliștii de către purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Două hectare din Arene costă 35 de milioane de euro

Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, spunea săptămâna aceasta că BNR a cumpărat Arenele Romane cu 230.000 de dolari în 1991 și acum cere 35 de milioane de euro.

,,Există o evaluare pentru cele două hectare care ar urma să fie transferate. Sunt evaluate este de 35 de milioane de euro. Aceste 35 de milioane nu au venit că vrea BNR. Este o evaluare făcută de un evaluator independent, în conformitate cu legile României. Noi nu putem încălca legea țării să dăm valori din burtă. Legile sunt legi”, mai afirmă Șteț.

arenele-bnr

BNR insistă că Arenele sunt în proprietatea sa din anul 1946.

Negocierile se poartă în prezent cu Guvernul României, pentru care suma de 35 de milioane de euro este prea mare. De aceea, în calcul este luat și un schimb cu imobile deținute de către Executiv.

Țiriac vrea să dea în judecată BNR

Omul de afaceri Ion Țiriac a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că Banca Națională a României „a luat ilegal” în anul 1991 Complexul sportiv „Arenele BNR”, cel care a găzduit până în 2015 turneul BRD Năstase Țiriac Trophy.

,,Banca Națională a luat ilegal parcul Arenele BNR în 1991 după părerea mea. Ilegal pentru că dintotdeauna a fost o bază sportivă. Nu era a băncii din 1700. Iar 1990 ne-a prins cu Arenele la Ministerul Sportului”, a declarat Țiriac.

foto-Libertatea-1024x768

Ion Țiriac, proprietarul turneului BRD Năstase Țiriac Trophy, a cedat competiția pentru doi ani la Budapesta din cauza faptului că Arenele BNR nu mai corespund cerințelor ATP, Terenul Central fiind închis. În 2016, la ultima ediție a turneului la București, Terenul Central nu a putut fi folosit, meciurile disputându-se doar pe terenurile secundare. (sursa: libertatea.ro)

photocredit: mediafax.ro