Speranța de viață în România a trecut de 75 de ani. Judeţele unde se trăieşte cel mai mult

Speranța de viață în România a trecut de 75 de ani. Judeţele unde se trăieşte cel mai mult

Speranţa de viaţă în România a trecut de 75 de ani şi jumătate. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată ca în unele judeţe, cum ar fi Vâlcea şi Braşov, oamenii se apropie foarte mult de 80 de ani.

Judeţele cu locuitori mai longevivi au în comun fie servicii medicale mai performante, fie o zonă montană, care le asigură un aer mai bun, şi îi obligă la o viaţă activă.

Nicolae Constantin are 83 de ani şi spune că munca şi muzica l-au ţinut în viaţă. Mai are însă un secret: faptul că a locuit în Braşov, judeţ în care durata medie de viaţă este printre cele mai mari din ţară. „Avem un aer pur, oxigen – slavă Domnului, e în munţi. Mi-a plăcut şi să escaladez, excursiile. Înainte aveam activitate de dimineaţă până seara, mă bucuram de rezultate, eram stimulat”, spune el-

Elisabeta Nagy a împlinit de curând 90 de ani, iar secretul longevităţii ei este…optimismul. „Sunt veselă şi îmi place să râd. Asta mă ţine pe mine, râsul. Toţi au murit, toată familia, numai eu şi încă două nepoate mai trăim.”

Despre inimă este vorba mai ales în România – ţara aflată pe primul loc la afecţiunile cardiovasculare din Europa.

citeste mai mult pe StirileProtv

photsharing: Debarbati.ro