Şpaga, obligatorie în România

Şpaga, obligatorie în România

Suntem codaşii Uniunii Europene la lupta anticorupţie. Cele mai multe studii privitoare la fenomenul plăţilor informale din ţara noastră demonstrează cu certitudine că românii au acest obicei adânc împământenit în conştiinţă. Astfel, celor mai mulţi conaţionali li se pare ceva normal să ofere “atenţii” în bani sau în cadouri atunci când interacţionează cu medici, profesori sau poliţişti.
România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în ce priveşte lupta anticorupţie, potrivit unui studiu realizat recent de un think-tank al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni din Parlamentul European.
Ţara noastră s-a clasat pe ultimul loc între statele membre în ce priveşte lupta anticorupţie şi pe penultimul loc la capitolul “reforma instituţiilor publice” şi “funcţionarea statului de drept”. Potrivit autorilor, criza economică este una dintre cauzele declinului democraţiei, însă nu este singurul factor care a declanşat această situaţie. Studiul a citat un sondaj care arată că 96% dintre români văd corupţia ca pe o problemă majoră, în timp ce 67% dintre aceştia cred că nivelul corupţiei a crescut în ultimii trei ani.
Cele mai multe cazuri de corupţie se înregistrează, potrivit unei alte cercetări, în domenii precum sănătate, educaţie şi poliţie. Asta însemană că românii oferă cele mai multe “atenţii” atunci când au de-a face cu medici, dascăli şi poliţişti.

Cu mita la medic

Obiceiul “şpăgii” este atât de bine fixat în mintea românilor, încât cei mai mulţi recunosc că dau şpagă chiar şi medicilor din clinicile private. Acesta este rezultatul suprinzător al unui studiu despre percepţia pe care o au pacienţii despre sistemul de sănătate, realizat de Institutul Aspen.

83 % dintre bolnavi susţin că au dat mită în timp ce se aflau într-un spital de stat. Însă suprinzător pentru autorii studiului a fost faptul că şi 7 % dintre pacienţii care merg în privat au trebuit să recompenseze cu bani medicii.
“Este un semnal de alarmă pentru cei care sunt în zona privată, pentru a-şi îmbunătăţi sistemul de control al actului medical şi a fi mult mai atenţi către nevoile pacientului şi experienţa pacientului în sistemul de servicii medicale private”, a spus Nic Voiculescu, expert în sănătate.
Cei mai multi pacienţi au dat peste 200 de lei mită, 8 % între 150 şi 200 de lei, 15 % între 100 şi 150 de lei, 29 % între 50 şi 100 de lei şi 17 % sub 50 de lei. Sumele nu par mari, dar raportate la venitul mediul al unui român înseamnă în jur de 15 % din întregul salariu. Oficialii Ministerului Sănătăţii spun că oferirea de atenţii în spital ţine de cultura poporului român şi mai puţin de salariile mici ale medicilor sau de lipsurile din spitale.

Şpaga merge şi la profesori

În jur de 40% dintre părinţi şi elevi spun că există corupţie în şcoli şi licee şi recunosc chiar că au fost puşi în situaţia de a da şpagă, arată o cercetare comandată de Ministerul Educaţiei.
Pe de altă parte, 70% dintre profesori spun că nu există corupţie în şcolile din România, în timp ce 41% dintre elevi şi 37% dintre părinţi cred că aceasta există în majoritatea şcolilor şi liceelor din ţară.
Mai mult decât atât, 42% dintre părinţi şi 17% dintre elevi au recunoscut că au dat şpagă în ultimii trei ani în sistemul de educaţie, majoritatea pentru că li s-a cerut, dar şi din proprie iniţiativă, iar 14% au recunoscut că le-au dat profesorilor cadouri. Părinţii nu s-au confruntat doar cu mita la şcoală, arată studiul, ci şi cu diversele plăţi pe care trebuie să le facă pentru binele şcolii şi al elevului: de la bani pentru reparaţii, fondul clasei, serbări şi materiale didactice, până la cadouri date lunar profesorilor pentru atenţie specială acordată copilului sau pentru a nu lua note mici.